Analiza Washington Post: Oficialii americani se intreaba ce urmeaza in confruntarea dintre Kremlin si Wagner. „Pana si serviciile rusesti se scarpina in cap”

analize

vladimir putin

In timp ce se asterne praful pe cea mai serioasa provocare din ultimele decenii la adresa autoritatii presedintelui rus Vladimir Putin, Washingtonul si aliatii sai se straduie sa dea sens unei serii de evenimente istorice care au facut ca fortele de mercenari sa ajunga pana la 200 de km de Moscova, sambata, apoi sa se intoarca brusc dupa ce liderul lor, Evgheni Prigojin, a fost de acord sa se retraga si sa plece in Belarus pentru un exil incert, se arata intr-o analiza Washington Post.

Duminica, ofiterii de informatii si diplomatii – nesiguri daca tocmai asistasera la o lovitura de stat esuata sau la o revolta zadarnicita – au fost nevoiti sa analizeze declaratiile oficiale ale Kremlinului si sa revada videoclipuri neclare postate pe Telegram, reteaua de socializare pe care Prigojin a folosit-o pentru a incerca sa convinga poporul rus ca razboiul din Ucraina a fost un dezastru strategic condus de comandanti incompetenti si de lingai politici.

In mod public, oficialii americani au evidentiat posibilele beneficii pe care Ucraina le-ar putea obtine din haosul din Rusia. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminica ca scurta revolta a lui Wagner si modul in care a fost rezolvata in cele din urma, chiar daca timid, a aratat „fisuri in fatada” conducerii autoritare a lui Putin.

„Ganditi-va in felul urmator: in urma cu 16 luni, fortele rusesti se aflau la usa Kievului din Ucraina, crezand ca vor cuceri capitala in cateva zile si vor sterge tara de pe harta ca tara independenta. Acum, ceea ce am vazut este Rusia nevoita sa apere Moscova, capitala sa, impotriva unor mercenari creati chiar de [Putin]”, a declarat Blinken in cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News.

„Cu siguranta, avem tot felul de noi intrebari pe care Putin va trebui sa le abordeze in saptamanile si lunile urmatoare”, a adaugat Blinken.

Oficiali din Statele Unite si din Europa au declarat ca nu sunt siguri de ceea ce urmeaza si ca sunt ingrijorati de instabilitatea care ar putea urma unui efort al rivalilor lui Putin, inclusiv al lui Prigojin, de a-l destitui pe presedinte intr-un moment vulnerabil.

In fruntea listei de intrebari pe care factorii de decizie politica le pun acum analistilor lor de informatii se afla daca Prigojin a reusit sa zdruncine atat de puternic fundatiile Kremlinului incat Putin se va simti obligat sa demita generalii sau ministrii de top care conduc razboiul, asa cum a cerut Prigojin in mod repetat.

Putin conduce aratand forta. Criza din Rusia i-a expus slabiciunea.

Imediat vine o alta intrebare: „Ce s-a intamplat acolo de fapt?”. Intr-un minut, Prigojin a ocupat fara sa i se opuna rezistenta un cartier general militar cheie din sud care conduce masina de razboi a Rusiei in Ucraina. In clipa urmatoare, el a fost de acord cu un armistitiu negociat de presedintele belarus Alexander Lukasenko, care este mai obisnuit sa joace rolul de vioara a doua in fata lui Putin decat sa intervina intre factiuni beligerante.

„De ce s-a linistit atat de repede si cum se face ca Lukasenko, marioneta lui Putin, a iesit in castig?”, a intrebat un diplomat european de rang inalt, care, ca si altii, a vorbit sub protectia anonimatului . „Ce impact va avea asupra apararii Rusiei si daca vor exista schimbari de personal in conducerea militara?”.

Oficialii occidentali nu erau siguri de termenii la care s-a ajuns intre Putin si Prigojin pentru a pune capat rebeliunii si daca pacea va rezista.

Un oficial occidental din domeniul serviciilor de informatii s-a aratat sceptic ca Prigojin va ramane in liniste in Belarus, reluand speculatiile potrivit carora acesta fie va fi ucis, fie va continua sa provoace establishmentul militar al Rusiei din strainatate.

Urmarind sambata coloana Wagner indreptandu-se spre Moscova, oficialul prezisese ca este putin probabil ca trupele rusesti sa opuna prea multa rezistenta daca au fost convinse de argumentele sale ca liderii militari sunt vinovati pentru razboiul dezastruos. Prigojin afirmase pe retelele de socializare ca publicului rus nu i s-a spus adevarul despre esecurile din Ucraina, inclusiv despre numarul extraordinar de mare de soldati rusi morti. Oficiali militari americani au estimat ca pierderile de vieti omenesti se ridica la sute de mii.

Bob Seely, un membru al Parlamentului britanic care face parte din comisia pentru afaceri externe care investigheaza grupul Wagner de doi ani, s-a intrebat daca Putin s-a temut ca propria sa armata ar putea sa nu-i execute ordinele de a impiedica fortele Wagner sa intre in capitala. Anterior, sambata, inainte de armistitiu, Putin ii descrisese pe luptatorii Wagner drept tradatori in timpul unui discurs televizat adresat natiunii.

„Ar fi putut Putin sa ordone o lovitura aeriana letala?”. a intrebat Seely. „Ar fi putut Putin sa-l ucida efectiv pe Prigojin pe traseu? Sau situatia a fost atat de complicata pentru Putin incat nu a putut”, ceea ce inseamna ca stapanirea sa asupra puterii era prea fragila? Daca Putin a cerut ca fortele rusesti sa atace si raspunsul a fost negativ, a spus Seely, „atunci Putin se afla intr-o etapa disperata”.

„Nu vad aceasta pace sa dureze”, a adaugat Seely, „pentru ca fie Prigojin este instabil si va continua sa atace si va cauta sa-l termine pe Putin, fie Putin il va reduce la tacere intr-un fel sau altul – financiar, politic sau fizic”.

Un oficial al serviciilor secrete ucrainene, care nu era sigur de ce Prigojin a renuntat, a vazut semne ca liderul mercenar ar putea sa nu fi fost increzator in perspectivele sale.

„Cred ca a calculat gresit in asteptarile sale privind sprijinul militar”, a declarat oficialul ucrainean, adoptand un punct de vedere diferit de cel al unora dintre omologii sai europeni. Revolta pe care Prigojin ar fi putut sa o spere la Moscova nu s-a materializat, a precizat oficialul.

El a adaugat ca exista indicii ca Prigojin ar fi incercat chiar sa ii telefoneze direct lui Putin, dar nu a primit niciun raspuns. Acest lucru a trimis un „semnal foarte puternic” lui Prigojin, crede oficialul ucrainean: Putin nu va accepta pur si simplu cererile sale.

Un alt diplomat european de rang inalt a declarat ca aliatii spera sa inteleaga ce va face Putin pe plan intern ca raspuns la tulburari, in special in ceea ce priveste urmatorii pasi in impasul de pe frontul de razboi din Ucraina. Diplomatul a glumit spunand ca, chiar daca sustinatorii occidentali ai Ucrainei s-au grabit sa descifreze ce s-a intamplat, serviciile secrete rusesti probabil ca nu au avut un avans prea mare.

„Cred ca pana si serviciile rusesti se scarpina in cap”, a spus diplomatul. „Vom avea nevoie de ceva timp pentru a digera si pentru a vedea incotro se indreapta lucrurile”.

La talk-show-urile de duminica dimineata, parlamentarii republicani si democrati au fost de acord ca evenimentele l-au slabit pe Putin si au intarit hotararea Statelor Unite de a continua sa sprijine Ucraina. In cursul zilei de duminica, presedintele Biden a vorbit cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre actuala contraofensiva impotriva Rusiei si s-a angajat sa continue sprijinul SUA pentru Ucraina, a precizat Casa Alba intr-un comunicat.

Dar oficialii serviciilor de informatii au avertizat ca ramane de vazut daca provocarea lui Prigojin l-a slabit cu adevarat pe Putin. Analistii americani si occidentali il descriu de mult timp pe Putin ca fiind izolat, inconjurat de yes-meni si orb la provocarile cu care se confrunta fortele sale.

Agentia de informatii rusa responsabila in principal pentru intelegerea Ucrainei, FSB, nu a reusit sa neutralizeze guvernul de la Kiev si sa formeze o opozitie pro-rusa care sa perturbe mentinerea la putere a lui Zelenski, a relatat anterior The Washington Post.

Spionii Rusiei au interpretat gresit Ucraina si au indus in eroare Kremlinul in timp ce razboiul se apropia.

Putin a fost indus in eroare de consilieri care ar putea incerca acum sa-l convinga ca a castigat in confruntarea cu Prigojin, au declarat unii oficiali. Acest lucru nu poate decat sa il incurajeze pe liderul rus, chiar daca nu este atat de puternic pe cat crede el.

Oficialii au declarat ca, pe termen scurt, vor urmari indeaproape orice semn ca Putin ar putea inlocui doi dintre liderii de top care au fost tintele declamatiilor lui Prigojin pe Telegram: Ministrul Apararii, Serghei Soigu, si generalul Valeri Gerasimov, seful Statului Major General. Prigojin a cerut o audienta cu ambii lideri militari in timp ce fortele sale marsaluiau prin Rusia.

Demiterea sefilor militari ar putea sa nu insemne ca Putin cedeaza in fata lui Prigojin, ci mai degraba ca isi da seama ca elita rusa si-a pierdut increderea in conducerea lor. Prigojin, au declarat unii oficiali occidentali, nu a facut decat sa spuna cu voce tare ceea ce multi din jurul Kremlinului gandesc in privat.

„Daca Putin il va inlocui pe Soigu, nu va fi pentru ca Prigojin a cerut acest lucru, ci pentru ca Soigu este slab”, a declarat oficialul ucrainean.

In ceea ce priveste urmatoarea miscare a lui Prigojin, oficialii americani si occidentali au fost foarte interesati sa afle daca ruptura cu Putin il va determina pe acesta sa distanteze guvernul rus de Wagner si sa retraga sprijinul pentru operatiunile sale extinse din Africa si Orientul Mijlociu, unde grupul ofera asistenta militara si de securitate si tactici privind campaniile de influentare a guvernelor care se confrunta cu rebeliuni sau instabilitate, in schimbul unor contracte de resurse, cum ar fi aurul, in regiuni care sunt prea instabile pentru a atrage corporatiile occidentale.

Compania lui Prigojin cauta sa obtina profit oriunde opereaza, iar actiunile sale promoveaza adesea o agenda a Kremlinului si submineaza interesele occidentale. Numai din aceste motive, unii oficiali occidentali considera ca Putin va continua probabil sa sprijine operatiunile Wagner, dar evenimentele recente ar putea sa ii restranga potentialul viitor.

„Cred ca Wagner va avea aripile taiate”, a declarat un inalt oficial european din domeniul serviciilor de informatii. Acest lucru ar putea avea un cost pentru Putin. „Prigojin a fost poarta de intrare a Moscovei in multe locuri din Africa, iar Moscova conteaza pe sprijinul african mai mult ca niciodata”, a declarat oficialul din domeniul serviciilor de informatii. Dar, a recunoscut el, presedintele rus are preocupari mai presante, cum ar fi supravietuirea politica.

„In fata evenimentelor de la sfarsitul saptamanii trecute, probleme precum influenta rusa in Africa au o insemnatate secundara pentru Putin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: