Astronomii au surprins cea mai mare explozie cosmica observata vreodata: „O minge de foc de 100 de ori mai mare decat sistemul solar”
![](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2023/05/gaura-neagra-610x425.jpg)
A inceput ca o palpaire nesemnificativa pe cerul noptii. Dar observatii mai atente au aratat ca astronomii au surprins cea mai mare explozie cosmica la care s-a asistat vreodata, un eveniment despre care se crede ca a fost declansat de un nor gigantic de gaz care a fost inghitit de o gaura neagra supermasiva, scrie The Guardian.
Explozia, localizata la o distanta de 8 miliarde de ani lumina, este de peste 10 ori mai stralucitoare decat orice supernova cunoscuta si a durat pana acum mai mult de trei ani, fiind cea mai energica explozie inregistrata vreodata.
„A trecut neobservata timp de un an, apoi a devenit treptat mai luminoasa”, a declarat Dr. Philip Wiseman, un astronom de la Universitatea Southampton care a condus observatiile. Abia atunci cand observatiile ulterioare au dezvaluit cat de indepartata a fost, astronomii au apreciat amploarea aproape inimaginabila a evenimentului.
„Am estimat ca este o minge de foc de 100 de ori mai mare decat sistemul solar”, a spus Wiseman. „In trei ani, acest eveniment a eliberat de aproximativ 100 de ori mai multa energie decat va elibera soarele in cei 10 miliarde de ani de viata ai sai”.
Oamenii de stiinta cred ca explozia, cunoscuta sub numele de AT2021lwx, este rezultatul unui nor vast de gaz, posibil de mii de ori mai mare decat soarele nostru, care a plonjat intr-o gaura neagra supermasive.
AT2021lwx nu este cel mai stralucitor fenomen la care s-a asistat vreodata. O explozie de raze gamma mai stralucitoare, cunoscuta sub numele de GRB 221009A, a fost observata anul trecut, dar acest eveniment a durat doar cateva minute. In schimb, noul eveniment este inca in desfasurare, ceea ce inseamna ca eliberarea totala de energie este mult mai mare.
Explozia a fost detectata pentru prima data in 2020 de catre Zwicky Transient Facility din California, care analizeaza cerul noptii pentru a detecta cresteri bruste de luminozitate care ar putea semnala evenimente cosmice, cum ar fi supernovele sau trecerea unor asteroizi si comete. Initial, evenimentul nu a iesit in evidenta, dar cand observatiile ulterioare au permis calcularea distantei la care s-a petrecut, astronomii si-au dat seama ca au surprins un eveniment incredibil de rar.
„Cand le-am spus echipei noastre cifrele, au fost cu totii foarte socati”, a declarat Wiseman. „Odata ce am inteles cat de extrem de luminos a fost, a trebuit sa gasim o modalitate de a-l explica”.
Era in afara intervalului plauzibil pentru o supernova (stea care explodeaza), asa ca astronomii au apelat la celalalt scenariu comun care provoaca sclipiri luminoase pe cerul noptii – un asa-numit eveniment de intrerupere a mareelor. Aceste evenimente implica, de obicei, o stea care se apropie prea mult de o gaura neagra si este sfasiata, o parte fiind inghitita, iar restul fiind intins intr-un disc rotitor.
Dar simularile au sugerat ca ar fi fost nevoie de o stea cu o masa de pana la 15 ori mai mare decat cea a Soarelui pentru a explica AT2021lwx. „Intalnirea unei stele atat de mari este foarte rara, asa ca noi credem ca un nor de gaz mult mai mare este mai probabil”, a declarat Wiseman.