SUA si China au reluat contactele diplomatice la nivel inalt

externe

Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, si cel mai inalt responsabil al diplomatiei chineze, Wang Yi, au avut o intalnire, in aceasta saptamana, la Viena, in ceea ce reprezinta un semn de apropiere dupa tensiunile provocate, printre altele, de presupusul balon „spion” chinez care a survolat SUA la sfarsitul lunii ianuarie, consemneaza agentiile AFP si EFE citate de Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Alba, Jake Sullivan si Wang Yi au avut miercuri si joi „discutii sincere, substantiale si constructive”, in timp ce agentia oficiala chineza Xinhua a relatat despre discutii menite „sa ridice obstacolele” actuale in relatiile sino-americane.

Tot conform Casei Albe, cei doi oficiali au abordat atat „razboiul Rusiei contra Ucrainei” cat si chestiunile legate de Taiwan, asadar subiectele cele mai sensibile in relatia bilaterala.

Washingtonul si Bruxellesul, care ajuta militar Ucraina in razboiul cu Rusia, au avertizat in mod repetat China sa nu ofere la randul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca sa incline in favoarea acesteia din urma balanta conflictului. Beijingul a asigurat insa ca nu va livra armament niciuneia dintre partile implicate in acest conflict.

O alta ingrijorare a Washingtonului este Taiwanul, teritoriu revendicat de China. „Wang Yi a expus clar pozitia oficiala a Chinei in chestiunea Taiwanului”, se arata in comunicatul Casei Albe.

Contactul la nivel inalt desfasurat la Viena vine dupa o perioada de regres in relatiile dintre Washington si Beijing si, mai noteaza Casa Alba, se incadreaza in eforturile ambelor tari de a mentine „deschise”liniile de comunicare si de a gestiona rivalitatea intre cele doua puteri, astfel incat aceasta sa nu degenereze intr-un conflict deschis.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut in februarie, dupa ce teritoriul SUA a fost survolat de un balon care, potrivit Washingtonului, era un balon chinez de „spionaj”, despre care Beijingul afirma ca a fost doar un balon meteo deviat de la traiectorie. Secretarul american de stat Antony Blinken si-a anulat atunci o vizita in China.

Luna trecuta China a acuzat Statele Unite de „constrangere economica” si „intimidare tehnologica”, referire la masurile administratiei presedintelui american Joe Biden de a restrange investitiile americane in China in sectorul tehnologic.

Intalnirea de la Viena ar putea relansa speculatiile asupra unei viitoare intrevederi intre Joe Biden si omologul sau chinez Xi Jinping. Intrebat miercuri despre acest subiect, presedintele american a raspuns: „Sunt progrese. Va functiona”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: