Sarbii au predat peste 3.000 de piese de arme dupa impuscaturile in masa
Sarbii au predat peste 3.000 de arme si piese ilegale in primele doua zile ale amnistiei pentru arme introduse dupa doua impuscaturi in masa in care au fost ucise 17 persoane, a declarat, miercuri, presedintele Aleksandar Vucic, potrivit Reuters.
Amnistia a fost lansata luni dupa ce un elev in varsta de 13 ani ar fi ucis opt elevi si un agent de securitate. Alti sase elevi si un profesor au fost raniti. Adolescentul se afla in arest si este supus unei evaluari psihologice, dar nu poate fi tras la raspundere penala din cauza varstei. Potrivit politiei, baiatul a marturisit ca el este autorul masacrului.
Joia trecuta, cu o pusca de asalt si un pistol, un barbat a ucis opt persoane si a ranit 14 in doua sate din centrul Serbiei. Un suspect de 21 de ani este acum in arest.
In amnistiile anterioare din ultimele doua decenii, oamenii au predat arme militare interzise, arme de vanatoare, pistoale, precum si tevi, mecanisme de blocare si alte piese. Au fost predate si zeci de mii de cartuse de munitie.
„Este o veste buna, pentru ca exista mult mai putin risc”, a spus Vucic.
In conditiile amnistiei, oamenii sunt invitati sa predea arme ilegale sau arme detinute legal dar pe care nu le mai doresc, in mod anonim si fara teama de urmarire penala.
Departamentele de politie au indemnat persoanele care detin explozibili sau munitii sa nu le duca la sectiile de politie, ci sa astepte personal instruit pentru eliminarea lor.
Anterior, Vucic a anuntat verificari suplimentare ale detinatorilor de arme si ale poligoanelor de tragere inregistrate, o prezenta mai mare a politiei in scoli si modificari ale codului penal care sa prevada pedepse mai lungi de inchisoare pentru infractiunile legate de arme.
Tot miercuri, potrivit agentiei de presa Tanjug, politia a declarat ca l-a retinut pe tatal suspectului in atacul din centrul Serbiei.
Serbia are o cultura a armelor profund inradacinata si, impreuna cu restul Balcanilor de Vest, este plina de arme si munitii militare aflate in maini private dupa razboaiele din anii 1990 care au dezmembrat fosta Iugoslavie.
Guvernul Serbiei a stabilit termen de o luna pentru predarea armelor ilegale.