Vucic nu poate „jura” ca Serbia nu se va alatura sanctiunilor impotriva Rusiei. Parlamentul European a pus piciorul in prag: fara sanctiuni procesul de aderare se opreste si dispar fondurile
Presedintele Vucic a semnalat o posibila schimbare a pozitiei Serbiei cu privire la sanctiunile impuse Rusiei, spunand ca nu poate „jura” ca Belgradul nu se va alatura sanctiunilor occidentale la un moment dat – dar spera sa nu se ajunga la asta, scrie Balkan Insight.
El a adaugat ca „din cauza a tot ceea ce s-a intamplat in anii ’90”, referindu-se la bombardarea Iugoslaviei de catre NATO in 1999, presupus a fi din cauza conflictului din Kosovo, Serbia a adoptat o atitudine privind sanctiunile care este „rationala, serioasa si greu de pastrat”.
Serbia a fost pusa intr-o pozitie politica dificila dupa ce aliatul sau traditional, Rusia, a invadat Ucraina.
Pe langa legaturile culturale si religioase stranse, singura companie care se ocupa de productia si importurile de petrol din Serbia, Oil Industry of Serbia, NIS, este detinuta majoritar de doua companii energetice rusesti.
In martie 2022, Serbia a votat in favoarea unei rezolutii a Organizatiei Natiunilor Unite care condamna invazia Rusiei in Ucraina, iar in aprilie a votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului UNHRC.
De asemenea, in octombrie 2022, Serbia a votat pentru rezolutia Adunarii Generale a ONU care condamna incercarea Rusiei de a anexa patru regiuni din Ucraina.
Dar, in ciuda presiunilor din partea UE si a SUA, a refuzat sa se alature sanctiunilor UE impotriva Rusiei, desi este candidat la aderarea la blocul comunitar.
Fara sanctiuni si reforme, pa aderare
Parlamentul European a aprobat miercuri un raport privind Serbia, in care si-a reiterat apelul ca aceasta tara sa se alature sanctiunilor impotriva Rusiei ca o conditie pentru a avansa in continuare in Uniunea Europeana.
Raportul privind Serbia a fost adoptat de eurodeputati cu 508 voturi pentru, 76 de voturi impotriva, iar alte 37 de voturi s-au abtinut in timpul votului.
In el, eurodeputatii noteaza ca negocierile de aderare la UE cu Belgradul pot avansa „doar daca tara se alatura sanctiunilor impotriva Rusiei si face progrese semnificative in reformele legate de UE”.