Israel: Politician de extrema dreapta autoproclamat „rasist”, nominalizat consul general la New York

externe

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a nominalizat un politician de extrema-dreapta care la un moment dat s-a declarat „mandra ca este rasista” ca trimis al tarii sale la New York, potrivit The Guardian.

Numirea lui May Golan a fost denuntata rapid de fosti diplomati israelieni si americani si de seful celei mai mari confesiuni evreiesti din SUA, ca un afront la adresa SUA si daunatoare pentru Israel.

Un grup de fosti ambasadori israelieni s-au declarat „socati” de aceasta miscare. „Numirea lui Golan este scandaloasa, deoarece ea este o figura rasista si dezbinatoare, ceea ce este exact opusul de ceea ce are nevoie Israelul intr-un loc atat de critic”, au spus acestia.

Golan, care este membra a parlamentului israelian din partea partidului Likud al lui Netanyahu si ministru fara portofoliu in actualul guvern, este un sustinator al fractiunii ultranationaliste din coalitia de guvernamant care incearca sa subjuge puterea judecatoreasca in ceea ce a fost descris ca o „lovitura de stat judiciara”.

Ea ii va lua locul lui Asaf Zamir, care a demisionat luna trecuta dupa ce a spus la o intalnire a donatorilor evrei americani ca este „profund ingrijorat de directia in care [Israelul] merge in acest moment”.

Golan si-a facut un nume in politica denuntand refugiatii africani din Israel, numindu-i „infiltrati musulmani”, criminali si violatori. Ea a spus ca multi au SIDA, a sugerat ca raspandesc boala lucrand ca ospatari si a cerut sa fie expulzati din tara.

„Daca sunt rasista pentru ca vreau sa-mi apar tara si pentru ca vreau sa imi protejez drepturile si securitatea, atunci sunt o rasista mandra”, a spus ea la un miting politic din 2013, in calitate de membru al partidului de extrema-dreapta Putere Evreiasca, un continuator al partidului Kach care a fost interzis in temeiul legilor israeliene impotriva terorismului.

Golan s-a descris ca fiind „foarte flatata” sa fi fost nominalizata in functia din New York, care trebuie ratificata de parlamentul israelian.

Fostul ambasador al SUA in Israel, Martin Indyk, a spus ca numirea „va fi vazuta de comunitatea evreiasca americana ca un semn de maxima lipsa de respect”.

Se asteapta ca reprezentantul Israelului la New York sa mentina relatii stranse cu cea mai mare comunitate evreiasca din afara Orientului Mijlociu. Multi sunt membri ai miscarii de reforma, cea mai mare confesiune evreiasca din SUA, dar una mica din Israel, care a fost neobisnuit de critica la adresa politicii guvernului israelian cu privire la incercarile de a reduce puterea sistemului judiciar. Golan a denigrat anterior miscarea de reforma.

Rabinul Rick Jacobs, seful Uniunii pentru Iudaismul Reformat, a respins numirea. „Avem nevoie de un nou consul general atent, diplomat, credibil din punct de vedere moral in New York. May Golan nu este niciunul dintre acestea. Marca ei de sionista este contrara majoritatii comunitatii noastre. Ea va face rau, nu va ajuta cauza Israelului”, a scris el pe Twitter.

Organizatia de lobby liberala pro-Israel J Street a criticat si ea nominalizarea: „Aceasta numire ar fi un alt afront al guvernului Netanyahu la adresa valorilor democratice comune si o ofensa la adresa poporului – evrei si neevrei deopotriva – ai unui oras care intruchipeaza angajamentul Americii fata de o diversitate vibranta”.

Golan a spus ca va „colabora cu liderii tuturor organizatiilor evreiesti – ca parte a efortului de a consolida marele parteneriat dintre Israel si comunitatile evreiesti americane”.

Ziarul israelian Haaretz a scris ca Netanyahu ar fi facut numirea pentru a inlatura din guvern un sustinator puternic al reformelor judiciare dupa saptamani de manifestatii importante impotriva noilor legi.

Likud a negat afirmatia si a spus ca „oferta i-a fost facuta lui Golan datorita abilitatilor sale excelente de diplomatie publica in limba engleza”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: