Pretul petrolului creste cu 8% dupa ce OPEC a anuntat ca va reduce productia. Analistii avertizeaza ca va ajunge la 100 de dolari pe baril
Pretul petrolului a urcat cu pana la 8% la deschidere, dupa ce OPEC+ a anuntat ca reduce productia cu 1,16 milioane de barili pe zi relateaza CNBC.
Contractele futures pe Brent au urcat ultima data cu 5,07%, la 83,95 dolari pe baril, dupa ce s-a aflat de reducerea productiei, iar contractele futures pe titei West Texas Intermediate din SUA au urcat cu 5,17%, la 79,59 dolari pe baril.
Reducerile voluntare vor incepe din luna mai si se vor incheia in 2023, a anuntat Arabia Saudita, precizand ca este vorba de o „masura de precautie” care vizeaza stabilizarea pietei petrolului.
Masura vine pe fondul deciziei Rusiei de a reduce productia de petrol cu 500.000 de barili pe zi pana la sfarsitul anului 2023, potrivit viceprim-ministrului tarii, Alexander Novak.
Pe langa reducerea productiei de 500.000 de barili pe zi a Arabiei Saudite, si alte state membre au promis reduceri: Emiratele Arabe Unite vor reduce productia cu 144.000 de barili pe zi, in timp ce Kuweit, Oman, Irak, Algeria si Kazahstan vor reduce, de asemenea, productia.
„Implicarea selectiva a celor mai mari membri OPEC+ sugereaza ca participarea la reducerile de productie ar putea fi mai mare decat in trecut”, a declarat intr-o nota Vivek Dhar, de la Commonwealth Bank of Australia.
Petrol la 100 de dolari pe baril?
„Planul OPEC+ pentru o noua reducere a productiei ar putea impinge din nou pretul petrolului spre pragul de 100 de dolari, avand in vedere redeschiderea Chinei dupa pandemie si reducerile de productie ale Rusiei ca masura de retorsiune la sanctiunile occidentale”, a declarat pentru CNBC analistul Tina Teng de la CMC Markets.
Teng a precizat, insa, ca reducerea ar putea, de asemenea, sa duca la o noua crestere a inflatiei, ceea ce ar „complica deciziile bancilor centrale privind dobanzile”.
Cartelul petrolului si aliatii sai cauta sa evite o repetare a prabusirii din 2008, a declarat un analist.
„Se uita la a doua jumatate a acestui an si decid ca nu vor sa retraiasca anul 2008”, a declarat Bob McNally, presedintele Rapidan Energy Group, amintind de prabusirea pretului petrolului de la 140 de dolari la 35 de dolari in sase luni in acel an.
McNally a adaugat ca, desi nu este scenariul sau de baza, pretul petrolului ar putea „sa se indrepte spre 100 de dolari … daca cererea chineza revine la 16 milioane de barili pe zi in a doua jumatate a acestui an [si] daca oferta rusa incepe sa scada din cauza sanctiunilor si asa mai departe”.
In octombrie, cartelul petrolului si-a anuntat decizia de a reduce productia cu doua milioane de barili pe zi.
Casa Alba a declarat atunci ca presedintele Joe Biden s-a declarat „dezamagit de decizia mioapa a OPEC+” de a reduce cotele de productie in timp ce lumea inca se confrunta cu razboiul din Ucraina.
Cu toate acestea, unii analisti spun ca ultima reducere ar urma sa aiba un impact mai semnificativ decat cea stabilita anul trecut.
„Cea mai mare parte a reducerilor va fi facuta de tarile care produc la cote sau peste cote, ceea ce implica faptul ca o parte mai mare din reducerile anuntate se va traduce in reduceri reale ale ofertei”, a declarat fondatorul Energy Aspects, Amrita Sen, care se asteapta, de asemenea, ca preturile sa atinga 100 de dolari pe baril.
Cu toate acestea, Sen este de parere ca reducerea productiei ar putea fi inversata, in functie de relaxarea presiunilor de pe piata globala.
„Cred ca, daca piata se inaspreste prea mult vor inversa aceasta reducere mai tarziu, astfel incat aceasta nu este valabila pentru restul anului – dar foarte clar apara un nivel minim [al pretului]”, a spus ea.
„Spre deosebire de reducerea din octombrie, impulsul pentru cererea globala de petrol este in crestere, nu in scadere, cu o redresare puternica a Chinei”, a mai spus Goldman Sachs intr-o nota.
Acest lucru ar putea impinge in sus previziunile Goldman privind Brent cu 5 dolari pe baril, pana la 95 de dolari pe baril pentru decembrie 2023, a declarat banca de investitii intr-o nota.
Analistii Goldman condusi de Daan Struyven au declarat ca reducerea surpriza este „in concordanta” cu doctrina OPEC+ de a actiona preventiv.