Surse : Rusia se pregateste sa bage gazoductele Nord Stream in conservare
Conductele de gaz Nord Stream urmeaza sa fie sigilate si blocate, deoarece nu exista planuri imediate de reparare sau reactivare a acestora, au declarat pentru Reuters surse familiare cu planurile.
Nord Stream 1 si Nord Stream 2, fiecare constand din doua conducte, au fost construite de compania Gazprom, controlata de stat, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural pe an in Germania, pe sub Marea Baltica.
Trei dintre conducte au fost fisurate in septembrie de explozii inexplicabile, ramanand intreaga doar una dintre conductele Nord Stream 2.
Dar tensiunile in crestere dintre Moscova si Occident cu privire la invazia Rusiei asupra Ucrainei au dus la oprirea Nord Stream 1, in urma criticilor Kievului si SUA privind cresterea dependentei Germaniei de Rusia.
Gazprom a spus ca este posibil din punct de vedere tehnic sa se repare conductele, dar doua surse familiare cu planurile au afirmat ca Moscova vede prea putine perspective ca relatiile cu Occidentul sa se imbunatateasca suficient in viitorul previzibil pentru a fi nevoie de conducte.
O sursa rusa a spus ca Rusia a considerat proiectul „ingropat”. Alte doua au spus ca, desi nu exista niciun plan pentru a repara conductele, acestea vor fi cel putin conservate pentru o posibila reactivare in viitor.
Acest lucru ar insemna, cel mai probabil, etanseizarea capetelor rupte si impermeabilizarea conductelor pentru a le feri de coroziunea apei de mare.
Moscova a sustinut, fara a furniza dovezi, ca Occidentul a fost in spatele exploziilor. Luna trecuta, Casa Alba a respins drept „fictiune completa” o postare pe blog a jurnalistului de investigatie Seymour Hersh care sustine ca Washingtonul este responsabil.
Investigatiile din Danemarca, Germania si Suedia nu s-au incheiat inca.
Nord Stream 1 a fost oricum inactiv de la sfarsitul lunii august, cand a fost inchis pentru intretinere, dar nu a repornit niciodata, deoarece Rusia si Occidentul s-au certat cu privire la intretinerea unei turbine de pompare.
Nord Stream 2, de dimensiuni similare, fusese finalizat in septembrie 2021, deoarece tensiunile cu Rusia cresteau si aveau probleme, deoarece autoritatile de reglementare din Germania refuzau sa-l certifice. Berlinul a inghetat apoi proiectul cu cateva zile inainte ca Moscova sa-si trimita fortele armate in Ucraina, in februarie.
Presedintele rus Vladimir Putin a propus sa foloseasca legatura nedeteriorata a Nord Stream 2 pentru a pompa gaz, dar Germania, acum dornica sa inceteze dependenta de Rusia, a respins ideea. De asemenea, Polonia a incetat sa mai cumpere gaz rusesc.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat, vineri, ca Moscova, care spera sa infiinteze un hub de gaze in Turcia pentru a inlocui ruta baltica, nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic.