Discursurile lui Biden si Putin au clarificat doua lucruri: razboiul din Ucraina este global si nu se va termina curand
Inaintea celor doua discursuri de marti ale presedintelui Joe Biden si ale omologului sau rus, Vladimir Putin, oficialii Casei Albe au facut un efort pentru a minimiza notiunea de duel. „Nu am pregatit discursul ca pe un fel de duel fata in fata”, a declarat jurnalistilor consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan scrie GRID.
Cu toate acestea, era practic imposibil sa nu le privesti in acest fel; doua discursuri majore privind starea razboiului, tinute la cateva ore (si la doar cateva sute de kilometri) unul de celalalt, de catre omul care a inceput razboiul si apoi de catre liderul responsabil ca nimeni altul pentru efortul international de sustinere a rezistentei ucrainene. Iar la un moment dat, Biden chiar a raspuns direct la remarcile lui Putin de la inceputul zilei, respingand afirmatia acestuia potrivit careia tarile occidentale „planuiesc sa atace Rusia”.
Ideea discursului lui Biden de la Palatul Regal din Varsovia, tinut la o zi dupa vizita istorica a presedintelui la Kiev si la aproape exact un an de la un discurs tinut in aceeasi locatie in martie 2022, a fost de a demonstra ca sprijinul international pentru Ucraina a rezistat mult mai bine decat a anticipat probabil Putin in primele zile ale razboiului. Cu invocari ale celui de-al Doilea Razboi Mondial si ale Razboiului Rece, Biden a argumentat ca acest razboi nu este doar o lupta pentru o tara din Europa de Est, ci o provocare globala. Dupa cum a spus el: „Cand Rusia a invadat, nu a fost testata doar Ucraina. Intreaga lume s-a confruntat cu un test de zile mari. Europa a fost testata. America a fost testata. NATO a fost testata. Toate democratiile sunt testate”.
Ucrainenii saluta, fara indoiala, mesajul ca multi din intreaga lume vad lupta lor in acesti termeni, iar presedintele Volodimir Zelenski a transmis versiuni ale acestui mesaj si in trecut. Dar, intr-un mod pervers, evidentierea mizelor internationale ale razboiului il ajuta, de asemenea, pe Putin sa isi argumenteze propriul caz cu privire la razboi.
Presedintele rus, cu ajutorul presei ruse, a sustinut in mod repetat ca Rusia nu lupta doar impotriva Ucrainei, ci si impotriva Statelor Unite si a NATO. In timp ce discursul lui Putin de marti a inclus obisnuitele divagatii despre nazistii ucraineni si non-secvente ale razboiului cultural, acesta a fost mesajul de baza al liderului rus.
„Responsabilitatea pentru incitarea si escaladarea conflictului din Ucraina, precum si pentru numarul mare de victime revine in intregime elitelor occidentale”, a declarat Putin. „Actualul regim ucrainean nu serveste interesele nationale, ci interesele unor tari terte. Occidentul foloseste Ucraina ca pe un berbec impotriva Rusiei si ca poligon de testare”.
Poate ca Putin crede cu adevarat acest lucru, dar acest lucru serveste si intereselor sale politice. Regimului rus ii este greu sa justifice de ce armata sa, una dintre cele mai mari si mai bine echipate din lume, are atatea dificultati in a-i invinge pe ucraineni. Faptul ca ii este greu sa invinga SUA si NATO este mai usor de inteles. In mod similar, este greu pentru Kremlin sa explice de ce ucrainenii, despre care Putin a sustinut ca nu se pot deosebi in esenta de rusi, sunt atat de rezistenti fata de „eliberatorii” lor rusi. In mod clar, spune logica sa, ei sunt manipulati de marioneta controlata de Occident de la Kiev.
Asa cum a facut-o si in discursurile anterioare, Putin a revenit din nou la istoricul interventiilor militare ale Americii: „S-au comportat la fel de nerusinat si duplicitar atunci cand au distrus Iugoslavia, Irakul, Libia si Siria. Ei nu vor putea niciodata sa se spele de aceasta rusine”. Este posibil ca o parte din aceste cuvinte sa fi fost destinate publicului din afara Rusiei – tarilor din Africa, Asia si America Latina care au adoptat o pozitie mai neutra fata de acest conflict. Este posibil ca guvernele din aceste tari sa isi dea ochii peste cap la discursul lui Biden despre protejarea democratiei, iar scopul lui Putin este de a prezenta asaltul sau asupra Ucrainei nu ca pe un razboi imperialist de agresiune, ci ca pe o ciocnire intre doua superputeri pe care poate ca vor dori doar sa stea deoparte.
Oricat de mult ar fi incantat pe ucraineni vizita lui Biden la Kiev si discursul sau dramatic de la Varsovia si ar fi impresionat electoratul polarizat al Americii, Putin s-ar putea sa nu se supere prea mult daca oamenii il vad pe principalul sau adversar ca fiind Biden, un om care a fost personificarea establishment-ului politicii externe a Americii timp de aproape o jumatate de secol, mai degraba decat Zelenski, fostul comediant in uniforme de lupta care a impresionat o mare parte a lumii cu curajul si hotararea sa.
Dincolo de retorica, singura stire din cele doua discursuri a fost anuntul lui Putin ca Rusia isi suspenda participarea la tratatul de control al armelor New Start, care era deja pe cale de disparitie. Acest anunt nu face decat sa evidentieze gradul in care relatiile dintre Rusia si Statele Unite s-au deteriorat. Nu va exista o „resetare” din aceasta criza.
In cele din urma, cea mai mare parte din ceea ce au spus marti Biden si Putin a fost familiar pentru oricine a urmarit declaratiile celor doi lideri in ultimul an. Intr-un fel, acest lucru se poate potrivi cu evolutia razboiului – unde schimbarile de pe campul de lupta au fost putine si rare in ultimele saptamani. Se pare din ce in ce mai mult ca razboiul de anul viitor va fi un test nu al stralucirii tactice sau al superioritatii tehnologice, ci al hotararii. Ucrainenii vad batalia in termeni existentiali. Dupa cum a spus Biden: „Daca Rusia ar inceta sa invadeze Ucraina, ar pune capat razboiului. Daca Ucraina ar inceta sa se mai apere impotriva Rusiei, ar fi sfarsitul Ucrainei”.
Din acest punct de vedere, conflictul devine o chestiune de a afla daca Rusia este dispusa sa continue invazia mai mult timp decat sunt dispusi aliatii Ucrainei sa continue sa sprijine rezistenta acesteia. Din pacate, vor mai fi tinute multe discursuri – si probabil ca vor mai muri multi oameni – inainte de a afla raspunsul la aceasta intrebare.