Specialist INFP: „Suntem la cheremul naturii. Cutremurele din Gorj, cea mai mare activitate seismica inregistrata in decurs de vreo 200 de ani”

news

Specialistii INFP au precizat, miercuri, ca seismul cu magnitudinea de 5,7 produs in judetul Gorj a avut pana acum 94 de replici, de intensitate mai mica, iar acestea vor continua sa se produca in zilele urmatoare. Estimarile cu privire la zona seismica Gorj au fost depasite, intregul fenomen urmand a fi analizat in perioada urmatoare, odata cu montarea de noi echipamente. Oficialii INFP au precizat ca nu exista nicaieri in lume modalitati de prezicere a cutremurelor.

”Ieri, la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici pana in prezent. Intensitatea epicentrala la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localitati in zona epicentrala unde intensitatea a depasit 7 grade. Cutremurul s-a simtit pe o arie foarte mare, pana in Serbia, Ungaria, la Cluj, in zona de nord a Romaniei”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, citat de news.ro.

Secialistii institutului care l-au insotit au explicat faptul ca activitatea in zona seismica Gorj s-a intensificat foarte mult in ultima perioada.

”Este o zona seismica cunoscuta, are o activitate in general slaba si moderata de-a lungul timpului. Ceea ce s-a intamplat ieri si alaltaieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activitati in zona. Este, practic, cea mai mare activitate seismica inregistrata in decurs de vreo 200 de ani de cand aveam noi inregistrari. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriza, sa zicem, in sensul ca calculele noastre indicau pentru aceasta zona o intensitate maxima de 5,5”, au precizat specialistii INFP.

Acestia sustin, insa, ca zona Gorj nu devine o noua Vrancea – zona cu seismicitate intensa si cutremure frecvente.

”Acestea sunt estimari, dovada ca au fost depasite deja”, au mai precizat specialistii.

Intrebati daca intensificarea activitatii are legatura cu cutremurele din Turcia, specialistii au precizat ca se va analiza acest lcuru, dar este putin probabil.

”Se va analiza. Cred ca este putin probabil pentru cutremurele din Targu Jiu sa avem o influenta din Turcia. (…) Este greu de spus. Influentele la distantele acestea sunt destul de mici”, au mai precizat oficialii INFP.

”Aparatura nu prezice, aparatura inregistreaza miscarea, de la momentul in care se produce. Reteaua seismica romaneasca este una dintre cele mai dense din Europa (…) Putin probabil sa fie depasita aceasta intensitate ( 5,7 in Gorj – n.r.). Energia a fost eliberata, replicile care au aparut si vor apare inca cateva zile sunt din ce in ce mai mici”, au mai precizat specialistii.

Acestia au explicat, insa, ca nu s epot prezice cutremurele.

”Pamantul nu poate fi pus intr-o formula. Nu putem sa facem preziceri. Nu exista nicio metoda de a face predictii pentru cutremur, la nivel mondial (…) nu exista o formula. Asta e, suntem la cheremul naturii”, au adaugat specialistii INFP.

Acestia au anuntat ca se vor monta trei statii seismice care vor completa actuala retea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. De asemenea, se vor inslata cinci statii de GPS totale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: