Hotarare CJUE: Angajatorii sunt obligati sa deconteze cheltuiala cu ochelarii a angajatilor care lucreaza pe calculator
Curtea de Justitie a UE a decis la data de 22 dec. 2022, in cauza C 392/21, ca ochelarii de vedere destinati celor care lucreaza cu un monitor trebuie furnizati lucratorilor de catre angajator sau acesta sa ramburseze cheltuielile aferente, insa nu prin plata unui spor general la salariul lucratorului, scrie VeDemJust.
Decizia a fost obtinuta de catre avocata Julia Kis din Cluj, dupa ce un fost politist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrari, a dat in judecata institutia pentru ca ar fi refuzat sa ii deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere. Fostul politist spune ca vederea i-a fost afectata grav in cei zece ani de munca in fata calculatorului.
De altfel, o Hotarare de Guvern din anul 2006, care a transpus dupa 16 ani o Directiva Europeana privind sanatatea angajatorilor, arata ca salariatii trebuie sa beneficieze de un examen al ochilor in cazul in care stau la monitor, iar, daca este necesar, „lucratorilor sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale”.
Politistul spune ca, in cazul sau, angajatorul a refuzat aplicarea legii, pe motiv ca acele dispozitive de corectie speciale nu ar include si ochelarii de vedere. Avocata sa a sesizat Curtea de Justitie Uniunii Europene pentru lamuriri.
Curtea de la Luxembourg a stabilit ca articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor si a vederii lucratorilor, in special dreptul acestora de a primi aparate de corectie speciale, specifice lucrului in cauza, daca rezultatul testului prevazut la alineatul (1) al acestui articol 9 sau cel al examenului prevazut la alineatul (2) al articolului 9 mentionat fac necesare aparatele respective. Ca urmare, Curtea a decis:
-Potrivit documentelor oficiale, prin „aparate de corectie” se inteleg nu doar ochelarii, ci si alte tipuri de aparate susceptibile sa corecteze sau sa previna dificultatile vizuale;
-Dificultatile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corectie special nu trebuie sa fi fost cauzate in mod necesar de lucrul la monitor;
-Ochelarii nu trebuie sa fie utilizati exclusiv la locul de munca sau in exercitarea unor sarcini profesionale;
-In legea nationala se poate prevedea ca lucratorul poate alege fie sa obtina direct de la angajatorul sau un aparat de corectie special, fie sa suporte el costul si sa obtina apoi rambursarea de la angajator;
-Un spor general la salariu, platit in mod permanent pentru conditii grele de munca, nu acopera cheltuielile suportate de lucratorul in cauza pentru o asemenea achizitie.
In Romania, normele de securitate si sanatate in munca sunt prevazute in Legea nr. 319/2006 si HG nr. 1028/2006. Potrivit art. 288 din Tratatul de functionare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lasand autoritatilor nationale competenta in ceea ce priveste forma si mijloacele.