Rusia a inarmat masiv Insula Serpilor, dar degeaba: „Nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars, acest lucru este cert”

externe

Armata rusa si-a intarit pozitiile pe Insula Serpilor din Marea Neagra, desfasurand acolo mai multe sisteme de aparare, ceea ce sugereaza ca ea nu intentioneaza sa abandoneze usor acest punct strategic, in pofida noilor sisteme de artilerie si tiruri de rachete ucrainene, relateaza sambata AFP, citata de Agerpres.

Cele mai recente imagini prin satelit cu aceasta insulita din largul coastelor ucrainene si romane permit sa se distinga diferite sisteme de aparare sol-aer, iar rusii au instalat astfel de sisteme si pe navele pozitionate in apropiere, pentru a-si intari si mai mult pozitiile.

„Rusii au desfasurat pe insula mai multe sisteme antiaeriene ce acopera diferite spectre de amenintari: SA-13, Pantir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2”, precizeaza cercetatorul francez Pierre Grasser, specialist in aparare rusa, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

„Ei si-au consolidat recent pozitia, desfasurand diferite sisteme sol-aer, pe insula si pe navele pozitionate in jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar si in fata noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar si lansatoare multiple de rachete Himars”, analizeaza de asemenea o sursa militara franceza, sub acoperirea anonimatului.

Tarile occidentale i-au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobila ce ar permite teoretic sa se intreprinda lovituri dinspre coastele situate la circa 30 de kilometri, printre care tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare de rachete multiple Himars date de americani si care in prezent de afla undeva intre Europa de Vest si Ucraina.

„Ne asteptam ca aceste sisteme sa participe curand la lupte si suntem angajati sa continuam sa alimentam fluxul de munitii”, a declarat saptamana aceasta subsecretarul american al apararii, Colin Kahl.

Sistemele antiaeriene desfasurate in prezent de rusi „nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars, acest lucru este cert”, apreciaza Grasser, adaugand totodata ca „aceste sisteme sunt toate mobile si prin urmare rusii ar putea face ceea ce fac foarte bine ucrainenii de la inceputul razboiului: sa le deplaseze imediat ce percep o amenintare iminenta”.

Militarii rusi „sunt acolo (pe Insula Serpilor) in special pentru a contracara desfasurarea de comandouri ucrainene” pe insula, explica Grasser, amintind ca armata ucraineana a incercat deja sa faca acest lucru cel putin o data, in noaptea de 7 spre 8 mai. Comandourile au fost decimate, a amintit el.

Insula Serpilor este o miza importanta. Din prima zi a ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, atacatorii au securizat aceasta insula plata si pustie. Ei au luptat pentru a o pastra, pierzand oameni si material. De altfel, nu departe de aceasta insula crucisatorul Moscova a fost lovit de o racheta ucraineana, in cea mai grea lovitura data marinei ruse in ultimele decenii.

Vineri, ucrainenii au revendicat o lovitura cu o racheta asupra unei nave ruse in care se afla un sistem antiaerian, langa insula. „Aceasta nava, conceputa initial pentru operatiuni de salvare pe mare, servea drept platforma antiaeriana improvizata. Un sistem Tor a fost instalat acolo”, a dezvaluit Grasser.

Pe Twitter, analistul HI Sutton, specialist in probleme ale apararii navale, precizeaza ca „aceste nave sunt utilizate pentru a aproviziona” insula, care are „o importanta strategica”. „Nu este o simpla stanca, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci si economic”, explica el.

Insula Serpilor este situata in largul gurilor Dunarii, unul dintre cele mai importante fluvii ale Europei si o artera comerciala a continentului. Cine o controleaza poate viza eventual si gurile Dunarii. De asemenea, insula ar putea servi drept platforma de tragere in directia portului Odesa sau chiar a Romaniei, precizeaza AFP.

Nu in ultimul rand, in apropiere de insula exista zacaminte de hidrocarburi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: