China si-a lansat al treilea portavion: „Poate propulsa aeronave in aer cu ajutorul unei catapulte” – Video
China si-a lansat oficial cel de-al treilea portavion vineri, in cadrul unei ceremonii organizate la un santier naval din Shanghai, informeaza Xinhua, citata de Agerpres.
Nava este al doilea portavion construit in intregime de China si este mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decat predecesoarele sale. Acesta va fi predat marinei doar dupa mai multe teste pe mare.
Xinhua nu a precizat data preconizata de intrare in functiune a navei. Dar aceasta nu va fi imediata si se asteapta sa aiba loc in urmatorii cativa ani.
Portavionul a fost numit „Fujian”, dupa o provincie chineza, la fel ca si predecesoarele sale „Liaoning” si „Shandong”.
Watch
June 17, Clear visual of Launching ceremony of #China‘s 3rd aircraft carrier was held at Jiangnan Shipyard
Named as „Fujian Ship of the Chinese People’s Liberation Army Navy”, with hull number „18”. This catapult-type aircraftcarrier indigenously designed & built by China pic.twitter.com/M62ynBR6OS
— OsintTv📺 (@OsintTv) June 17, 2022
Lansarea are loc pe fondul unor tensiuni intense intre China si SUA cu privire la Taiwan, o insula cu 24 de milioane de locuitori pe care China o considera teritoriul sau istoric, scrie AFP.
Ostila apropierii dintre SUA si Taiwan din ultimii ani, marina chineza a trecut in mai multe randuri cu portavioanele sale prin stramtoarea Taiwan, care separa China continentala de teritoriul insular.
Principala evolutie a acestui al treilea portavion chinezesc in comparatie cu cele doua anterioare este ca va fi mult mai mare si va avea un sistem de catapultare, potrivit Xinhua.
Parctic, acesta va putea propulsa aeronave in aer cu ajutorul unei catapulte. Primele portavioane chinezesti aveau doar o trambulina pentru zbor. Avantajul catapultarii consta in faptul ca aeronava poate transporta o rezerva mai mare de combustibil si arme.
Sistemul de catapultare va fi electromagnetic, precizeaza Xinhua, o tehnica de ultima generatie.
Potrivit Janes, agentia de referinta pentru informatii militare, Statele Unite sunt de departe liderul in ceea ce priveste numarul de portavioane aflate in serviciu in prezent (11), inaintea Chinei (2), Regatului Unit (2), Rusiei (1), Frantei (1), Italiei (1), Indiei (1) si Thailandei (1).
Primul portavion chinez, Liaoning, a fost pus in functiune in 2012. Acesta a fost utilizat in principal ca platforma de antrenament. Cunostintele acumulate au fost apoi folosite pentru a construi Shandong, primul portavion construit de China, pus in functiune la sfarsitul anului 2019, aminteste AFP.