PSD invie a doua oara taxa pe solidaritate, disperat sa aduca bani la buget
Companiile cu afaceri care depasesc 100 de milioane de euro ar putea plati de anul viitor taxa de solidaritate, de 1% pe cifra de afaceri.
Masura ar fi fost agreata deja la nivel de specialisti si urmeaza sa fie supusa deciziei politice a conducerii coalitiei de guvernare in perioada urmatoare, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.
Peste 330 de companii ar fi afectate, printre care Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford Romania, Rompetrol, Dedeman, Carrefour.
Dupa aplicarea taxei de 1% de la cele 330 de companii, statul ar urma sa incaseze peste 1 miliard de euro. Insa afacerile multor companii sunt in crestere, astfel ca anul viitor numarul lor ar putea fi si mai mare, la fel si banii incasati de stat.
Taxa pe cifra de afaceri este gandita ca suplimentara impozitului pe profit platit deja.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut miercuri ca taxa de solidaritate este pe agenda de discutii, dar nu a oferit detalii.
„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate exista in Germania. Si nu stiu daca o avem. Este pe agenda de discutii si vom alege varianta cea mai buna. Exact cum este in Germania. Trebuie facuta o raportare intre taxe si venituri”, a spus liderul PSD.
Subiectul taxei de solidaritate nu este nou. Cele mai recente discutii pe aceasta tema au fost in luna decembrie a anului trecut, cand Marcel Ciolacu spunea ca s-a vorbit in sedinta de coalitie despre o taxa de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens.
Dupa numeroase critici din partea mediului de afaceri, s-a renuntat la aceasta taxa.
Totodata, ideea unei astfel de taxe, denumita tot „de solidaritate”, a mai aparut si in 2017, cu o guvernare PSD-ALDE, cand ministrul de Finante de atunci, Ionut Misa, avansa o taxa de 2%, dar la fondul de salarii.
Ulterior, taxa proiectata a fost taiata la 0,25%, prin interventia premierului Mihai Tudose, dupa care nu s-a mai vorbit decat de o contributie asiguratoare pentru munca, de 2,25.