Panica la ATM-urile din Rusia dupa ce rubla s-a prabusit, cozi uriase. Economia Rusiei intra in faliment – Video
Cozi uriase in Rusia in fata bancilor dupa ce cursul rublei s-a prabusit ca urmare a sanctiunilor occidentale.
Iata imagini din sediul unei banci din Moscova, difuzate de o publicatie rusa. Pe chipul multora se citeste disperare.
Footage from @novaya_gazeta of panic at ATMs in Moscow as Russia’s currency crashes. https://t.co/3t4ApXGRLQ pic.twitter.com/rgnrwdUPY5
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) February 28, 2022
Pretul petrolului Brent a depasit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, in timp ce rubla s-a prabusit cu 30%, la un minim record, iar actiunile asiatice au scazut, dupa sanctiunile occidentale dure impotriva Rusiei anuntate in weekend, intre care excluderea unor banci rusesti din sistemul international de plati SWIFT, transmite Reuters.
Cererea pentru active sigure a dus la cresterea cererii pentru dolar, yen si obligatiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scazut, toate acestea dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a ordonat in direct ”plasarea in alerta de lupta” a ”fortei de disuasiune”, care include o componenta nucleara.
Tensiunile au crescut temerile ca aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producator din lume, ar putea fi intrerupta.
Contractele futures pe titeiul Brent au crescut cu 4,21 dolari sau cu 4,3%, pana la 102,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru titeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata din SUA, au crescut cu 4,58 dolari sau cu 5,0%, la 96,17 dolari pe baril.
”Le spun clientilor tot ceea ce stim cu siguranta este ca preturile la energie vor fi mai mari si vor fi niste beneficiari”, a declarat John Milroy, consilier financiar Ord Minnett in Sydney.
Actiunile din regiunea Asia-Pacific au coborat dupa ce au petrecut sesiunea de dimineata mai ales pe verde.
Indicele japonez Nikkei 225 a scazut cu 0,25%, in timp ce principalul indice al bursei din China a scazut cu 0,36%. Indicele de referinta al Australiei a crescut cu 0,64%, sustinut de actiunile de energie. Indicele MSCI al actiunilor regionale a pierdut 0,58%.
Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scazut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.
Euro a scazut cu 1,1%, pana la 1,11465 dolari pe unitate si cu 1,1% fata de moneda japoneza, pana la 128,785 yeni, in timp ce dolarii australieni si neozeelandezi, sensibili la risc, au scazut cu 0,78% si, respectiv, 0,88%.
Rubla a coborat cu 29,67% pana la un minim record de 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active.