Barna, mesaj clar catre primarii PSD si PNL: „Daca nu puteti fara pensii speciale atunci nu mai candidati. Pensiile speciale sunt o sfidare la adresa oamenilor acestei tari”
Vicepresedintele USR Dan Barna le-a transmis luni primarilor PSD si PNL sa nu mai candideze in viitor daca nu pot trai fara pensii speciale.
„Aflu ca zilele astea conducerea PSD le spune primarilor ca raii de la USR au negociat PNRR in asa fel incat alesii locali nu mai pot beneficia de pensii speciale.
Primarilor, viceprimarilor, sefilor de consilii judetene pesedisti, si de orice alta culoare, le spun asa: nu USR si nici PNRR nu reprezinta motivul pentru care voi nu ar trebui sa primiti pensii speciale. Motivul pentru care nu trebuie sa existe pensiile astea e ca ele sunt injuste si sunt o sfidare la adresa oamenilor acestei tari.
Pensiile nu trebuie sa fie speciale, trebuie fie rezultat al contributiilor pe care fiecare dintre noi le plateste de-a lungul vietii active.
Daca vi se pare ca functia publica e o corvoada, abtineti-va de la a o cere la fiecare rand de alegeri.
Ori de cate ori apar noi categorii de ‘speciali’, romanii obisnuiti, cu o viata de munca in spate, au o sansa mai putin la un trai decent. Bugetul tarii nu poate duce in spate si ‘specialii’ PSD si PNL si pensiile oamenilor normali.
De aceea, inainte de 1 ianuarie 2022, coalitia actuala trebuie sa ia o decizie ferma si rapida si sa elimine din legislatia aceste premii pentru apartenenta la partid denumite eufemistic ‘pensii speciale’. E o chestiune de igiena publica”, a scris Barna pe Facebook.
Purtatorul de cuvant al USR, Ionut Mosteanu, a explicat luni de ce PSD il ataca atat de violent pe Cristian Ghinea in legatura cu pensiile. Ministrul Muncii, Marius Budai (PSD), sustine ca Ghinea „este artizanul saraciei pensionarilor din Romania”.
„Ca sa intelegem mai bine de ce urasc vechile partide atat de mult USR. Cristian Ghinea a reusit sa introduca in PNRR o cerinta greu de suportat pentru guvernul toxic PSD-PNL: pensiile sa nu depaseasca 9.4% din PIB.
Asta inseamna obligarea guvernului la reformarea sistemului de pensii, reducerea masiva sau taierea pensiilor speciale si exclude, practic, orice noua categorie de pensii speciale. Nu pot creste pensiile cu 10% pentru toti pensionarii si, in acelasi timp, sa dam 600 milioane de lei anual pentru fosti primari, noi privilegii toxice. Ar depasi plafonul de 9.4% din PIB.
Guvernul are acum o alegere de facut: marirea pensiilor pentru toti pensionarii sau sinecuri pentru zeci de mii de fosti baroni?
Nici macar PSD si PNL, desi au aratat de ce sunt in stare, nu cred ca au cinismul sa vina sa explice parintilor si bunicilor nostri ca au preferat sa ii tina cu o pensie de mizerie pentru a da privilegii primarilor. Cum ar zice liderii PSD si PNL: ‘Ghinea e de vina’”, a explicat Mosteanu.
„Sa-mi fie rusine? Ministrul PSDNL Budai se plange ca nu poate introduce noi pensii speciale din cauza PNRR. Repet, se plinge ca nu poate introduce noi pensii speciale. Nu-mi este. Sunt chiar mandru de asta”, a comentat luni si Cristian Ghinea.
Ministrul Muncii, Marius Budai (PSD), l-a atacat din nou violent, duminica seara, pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
„Eu nu am ce sa ii raspund. Dumnealui a dovedit ca nu intelege nimic din sistemul de pensii. Este artizanul saraciei pensionarilor din Romania si chiar nu am ce sa-i raspund. Acel procent de 9,4% din PIB impus de Ghinea in PNRR nu face altceva decat sa-i saraceasca pe pensionarii din Romania, din moment ce UE are o medie europeana de 13% din PIB. Acest subiect al pensiilor speciale a fost intens uzitat de USR in campaniile electorale. Am avut si un coleg la PNL, trebuie sa recunosc, care in 30 de zile le desfiinta. Ati vazut vreo masura in timpul cand au fost la guvernare si au avut ministrul Justitiei?
Pune in antiteza doua subiecte total diferite pensiile din sistemul public si pensiile speciale. Eu nu o sa intru in acest joc, vreau doar sa-i linistesc pe cetatenii romani. Ceea ce am trecut in programul de guvernare se va intampla incepand cu luna ianuarie indiferent cat incearca unii sau alti sa-i panicheze pe pensionari, incercand sa acopere pe ceea dumnealor nu au facut cat au fost in Guvern.
Mai exact, majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la valoarea de 1.586 de lei, majorarea indemnizatiei sociale de la 800 de lei la 1000 de lei, un sprijin pentru cei cu pensii de pana in 1.600 de lei pentru a crea un scut in fata acestui val de scumpiri deja naprasnic, majoararea alocatiilor copiilor, instituirea celei de-a 13 indemnizatie pentru persoanele cu dizabilitati. Lucram pe doua linii una de acte de normative alata de impact altfel incat acestea sa fie la timp terminate si aprobate in Guvern ca sa stea baza pentru constructia bugetului pentru anul 2022”, a declarat Marius Budai la Antena 3.
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a venit vineri cu explicatii detaliate dupa ce ministrul Marius Budai l-a acuzat din nou ca negociat prost, in dezavantajul pensionarilor romani, prevederile din PNRR. „De ce USR si domnul Ghinea i-a vrut saraci pe parintii si bunicii nostri, intrebati-l pe dumnealui”, a acuzat Budai.
„Nu dati pensii la primari, munciti pentru pensionari! Ma bucur ca Marius Budai invata lucruri noi si ca tocmai a aflat cat este media pensiilor din PIB in UE.
Intrebat astazi daca vor baga in plata pensiile speciale pentru primari, Budai executa o pirueta zicand ca e vina mea ca am negociat o limita de 9,4% din PIB pentru pensii in PNRR. Si ca media UE e la 13%. Ca orice medie, procentul ascunde diferente mari intre tari si nu ajuta cu nimic dezbaterea.
Asa pot sa spun si eu ca sa creasca Budai pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru ca toate aceste tari au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. Romania are acum o cheltuiala pensii/PIB de aprox 8%. In linie deci cu cele mai multe tari UE din est.
Problema Romaniei, si a altor tari, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit in fiecare an de la bugetul mare al tarii. Ca sa acoperi gaura, trebuie sa iei bani de la buget, de unde se duce in deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect.
Nu ar fi elegant din partea mea sa dau detalii de la negocieri, dar pot spune ca procentul de 9,4% din PIB care a ramas in final in PNRR este mult fata de propunerea facuta de Comisia Europeana. Poate nu stiti, dar Romania a fost aruncata de PSD in procedura de deficit excesiv si orice cheltuiala trebuie sa se raporteze la aceste constrangeri (care nu au legatura directa cu PNRR).
Miza reala nu e media UE ci cum echilibram bugetul de pensii dezechilibrat in mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contributia lui Budai, care a mai fost ministru si a contribuit la problema.
Dimpotriva, 9.4% este un procent care permite cresterea de pensii acum. Il provoc pe Budai (si pe Ciolacu, in general pe baietii astia care in fiecare zi surubaresc si modifica PNRR cu cate ceva) sa scrie odata emailul acela la Comisie sa ceara modificarea. Chiar vreau sa vad negocieri pe pensii/PIB intre Budai si DG Recovery.
Cine crede ca m-am dus eu cu un procent asa pescuit din avion bate campii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisa luni de zile, au existat consultari cu ministerele implicate si am cazut la pace. Budai sa scrie mesaj ca vrea sa redeschida negocierea asta sau sa inceteze cu smiorcaiala.
In plus, evident ca anvelopa asta include si pensiile speciale. Toate pensiile speciale. Este nesimtire sa acuzi aceasta constrangere cand tu vrei sa intre in plata pensii speciale noi.
Sa fie clar: USR e singurul partid din Romania care a desfiintat pensii speciale. Noi am conditionat intrarea la guvernare de desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Am cerut si anularea pensiilor speciale pentru primari, partenerii de coalitie au acceptat doar amanarea intrarii in plata. Adica amanarea cu un an. Care tocmai trece.
Daca Guvernul nu da OUG in urmatoarele trei saptamani, de la 1 ianuarie mii de fosti primari si sefi de Consilii Judetene vor primi pensii speciale. Bagate de PSD in lege anterior. Astea sunt tot pensii speciale, indiferent ca Budai le zice indemnizatii sau girafa. SUNT PENSII SPECIALE.
Sunt pensii speciale pentru clientela politica si evident ca daca le bagi pe astea in plata si cresti si celelalte pensii speciale nu mai ai spatiu de crescut pensiile celorlalti romani. De asta se smiorcaie Budai: trebuie sa aleaga intre pensiile speciale ale clientelei si crescut pensiile romanilor.
#RomaniiTrebuieSaStie ca orice crestere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, inseamna imposibilitatea de a creste pensiile lor.
Guvernul PNLSD trebuie sa se apuce de treaba si sa lase smiorcaiala. Trebuie sa termine recalcularea pensiilor, sa vina cu o formula statistica fixa de crescut pensiile. Si sa produca, sa aiba crestere economica, sa creasca PIB, creste si anvelopa pentru pensii. Asta este, nu va mai puteti juca cu pensiile romanilor.
(…) Pentru cei ca Budai care au facut facultatea la peste 30 de ani (de ce e PSD club de studenti intarziati?) zice ca e esentiala implementarea PNRR si in mod particular reforma pensiilor prevazuta acolo. Hai, lasati smiorcaiala, la munca si success!”, a scris Ghinea pe Facebook.
Ministrul Muncii, Marius Budai, a criticat vineri prevederile din PNRR referitor la procentul din PIB pentru pensii.
„9,4% – aici ar trebui sa ne spuna fostul ministru care a prins acest lucru in PNRR, in contextul in care media UE cu plata pensiilor din sistemul public este de 13%. De ce USR si domnul Ghinea i-a vrut saraci pe parintii si bunicii nostri, intrebati-l pe dumnealui. Nu am spus ca exista sau nu exista (acest pericol de a fi depasit procentul de 9,4% din PIB -n.r.). Eu critic acest 9,4% prins in PNRR pentru ca nu-l inteleg. De ce UE merge si tinde spre 13%, are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Eu personal nu inteleg”, a declarat Budai dupa sedinta de guvern.