Victoria Poloniei. Regimul Lukasenko i-a evacuat pe migranti de langa granita. Germania anunta ca nu ii primeste
Autoritatile din Belarus au evacuat joi principalele tabere in care se adunasera migranti la frontiera cu Polonia, in ceea ce pare a fi o evolutie majora in criza care a devenit in ultimele saptamani o confruntare est-vest, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Agentia de stiri belarusa Belta a relatat ca migrantii care se adaposteau in padure au fosti dusi intr-un depozit din Belarus, care nu se afla in zona frontierei. Un purtator de cuvant al politiei de frontiera din Polonia a confirmat ca taberele au fost evacuate.
„Aceste tabere sunt acolo goale, migrantii au fost dusi cel mai probabil la un centru de transport logistica ce nu este departe de punctul de trecere a frontierei de la Bruzghi”, a declarat purtatorul de cuvant din Polonia.
„Nu mai exista alte astfel de tabere… dar exista grupuri care apar in alte locuri incercand sa treaca frontiera. Vom vedea ce se intampla in urmatoarele ore. Exista inca oameni aici, dar e clar ca sunt evacuate”, a spus el.
Tarile europene acuza Belarus ca a creat in mod deliberat criza transportand migranti din Orientul Mijlociu si apoi impingandu-i sa treaca ilegal frontiera in Polonia si Lituania, ceea ce Minskul neaga.
In ultimele saptamani, sute de migranti pe noapte au incercat sa treaca frontiera si au avut ciocniri cu trupele poloneze de la frontiera. In jur de zece dintre ei se crede ca au murit in padure in conditii de frig sever, noteaza Reuters.
Decizia de a evacua taberele intervine in cursul unei saptamani de diplomatie intensificata. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit la telefon de doua ori in trei zile cu presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, in mod normal boicotat de liderii europeni.
Belarus a anuntat joi ca Lukasenko i-a propus un plan lui Merkel pentru rezolvarea crizei, conform caruia UE ar urma sa primeasca 2.000 de oameni, in timp ce Minskul va trimite alti 5.000 inapoi acasa, in tarile de origine.
Nu a existat un raspuns imediat din partea UE la anuntarea acestui plan. Totusi, ministrul de interne german Horst Seehofer a declarat joi, dupa o convorbire cu omologul sau polonez, ca nu va primi migranti de la frontiera belaruso-poloneza.
„Daca primim refugiati, daca ne inclinam in fata presiunii si spunem ‘primim refugiati in tari europene’, atunci asta ar insemna sa implementam chiar baza acestei strategii perfide” a Belarusului, a spus Seehofer in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Varsovia.
„Vorbim despre o migratie ilegala si perfida care este organizata de Belarus cu un anumit grad de sprijin din partea Rusiei. Polonezii nu doar ca isi urmeaza interesele. Ei actioneaza si in interesele intregii UE”, a mai spus Seehofer.
In acelasi timp, Seehofer a calificat drept „dezinformare” o stire a agentiei de presa belaruse Belta, conform careia presedintele Aleksandr Lukasenko i-a prezentat Angelei Merkel un plan de a rezolva criza care ar presupune ca UE sa preia 2.000 de migranti de la frontiera polono-belarusa.
Tot joi, sute de irakieni au luat dintr-un aeroport din Minsk un avion spre Irak, primul zbor de repatriere de acest fel din luna august.