Cine sunt „The Harvards”, cei doi tineri care au castigat alegerile din Bulgaria: „Nu ne este frica si stim cum sa o facem”
Alegerile de duminica din Bulgaria au fost castigate, surprinzator, de un nou partid care a fost infiintat abia in urma cu doua luni, „Continuam Schimbarea”. Partidul este fondat de doi tineri absolventi de Harvard, Kiril Petkov si Asen Vasilev.
Cu un scor surpriza de 26% din voturi, potrivit noilor date prezentate de institutele de sondare, „Continuam Schimbarea” a depasit partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov (23%), initial anuntat pe primul loc. „Bulgaria porneste pe un drum nou”, si-a exprimat satisfactia Kiril Petkov, care a aparut zambitor in fata fotoreporterilor si camerelor de televiziune. „Vom face tot ce ne sta in putere pentru a dota tara cu un guvern normal”, a adaugat el.
Politico dedica un amplu material ascensiunii politice a celor doi tineri de la Harvard, supranumiti deja „The Harvards” de presa.
Sofia este zguduita de o criza a statului de drept din vara anului 2020, cand mii de protestatari anticoruptie au iesit in strada pentru a cere demisia premierului Boiko Borisov. Dupa alegerile din aprilie care l-au inlaturat pe Borisov de la putere, tara nu a reusit sa construiasca o coalitie care sa poata umple vidul lasat de Borisov, care a fost si presedinte anterior mandatului de premier. Un al doilea vot din iulie nu a oferit nicio cale catre un nou guvern.
Aici intervine Kiril Petkov. Fondator al ProViotic, o companie care produce probiotice vegane, el si-a creat imediat o baza de fani ca luptator anticoruptie in timpul mandatului sau de ministru interimar al economiei.
Botezul politic al lui Petkov a fost in luna mai, dupa o aparitie exploziva in presa, in care a detaliat presupuse utilizari abuzive ale fondurilor guvernamentale. El a dezvaluit ca Banca Bulgara de Dezvoltare, o institutie financiara de stat care ofera imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii, a alocat aproape un miliard de leva (500 de milioane de euro) doar pentru opt companii. Desi astfel de plati fusesera deja dezvaluite in cadrul unor investigatii jurnalistice, a fost pentru prima data cand un oficial guvernamental de rang inalt a intervenit pentru a-si exprima ingrijorarea, iar Petkov a calificat aceste plati ca fiind „scandaloase”.
Pe parcursul celor patru luni de mandat au urmat alte dezvaluiri, ceea ce a facut din Petkov una dintre cele mai populare figuri noi de la putere, alaturi de ministrul interimar de finante Asen Vasilev, un alt economist format la Harvard.
Incercand sa profite de aceasta popularitate, Petkov si Vasilev au anuntat in septembrie lansarea partidului lor, „Continuam schimbarea”. Datorita universitatii pe care au absolvit-o, cei doi au fost supranumiti „The Harvards”.
„Le-am aratat bulgarilor doua lucruri: nu ne este frica si stim cum sa o facem. Avem nevoie doar de mai mult timp”, a declarat Petkov intr-un interviu acordat POLITICO. „Este aproape ca si cum ai merge la un magazin si, inainte de a cumpara un produs, poti avea o mostra gratuita. Noi am oferit o mostra gratuita pentru alegatorii bulgari timp de patru luni”.
Intr-o maniera de star rock, duo-ul si-a lansat campania electorala in octombrie cu un turneu in peste o duzina de orase bulgare. Cu o esarfa multicolora si un zambet radios, Petkov si colegii sai de partid s-au urcat intr-un autobuz pe care era inscriptionat numele partidului.
Popularitatea lui Petkov a fost o surpriza pentru multi. El era putin cunoscut publicului pana cand a preluat functia de ministru. De fapt, sotia sa, Linda McKenzie, cetatean canadian care conduce o brutarie in centrul Sofiei, a fost cea care ar fi putut avea mai multa celebritate – deserturile sale fara gluten au luat avant dupa o aparitie in reality show-ul culinar „Master Chef” de anul trecut.
Petkov are un master in administrarea afacerilor la Universitatea Harvard, unde a absolvit in primii 10 din clasa sa. De atunci, a lucrat in diverse domenii – de la imobiliare si industria alimentara pana la antreprenoriat si mediul academic. Dupa ani de studii si de munca in strainatate, Petkov s-a intors in Bulgaria in 2007. Este unul dintre cofondatorii Centrului pentru strategie economica si competitivitate, afiliat la Harvard Business School si la Universitatea din Sofia. El preda cursuri de dezvoltare economica si antreprenoriat care, de-a lungul anilor, au devenit cunoscute sub numele de „Cursurile Harvard”.
Petkov a fost implicat si intr-o serie de initiative civice si de mediu. „Petkov este un economist excelent si se pricepe foarte bine sa isi impartaseasca cunostintele si sa ii motiveze pe ceilalti”, a declarat Sasha Bezuhanova, fost director executiv al Hewlett Packard. In urma cu opt ani, impreuna cu Petkov, ea a creat MOVE.BG, un think-tank non-profit menit sa stimuleze schimbarile sociale.
In 2018, Petkov si tatal sau au luat parte la cautarea celebrului alpinist bulgar Boian Petrov, care a disparut in timp ce incerca sa atinga varful Shishapangma din Nepal.
Chiar inainte de a intra in guvern, Petkov nu s-a sfiit sa isi exprime public nemultumirile fata de guvernarea tarii. El a fost un obisnuit al mitingurilor anticoruptie de anul trecut, in care s-a cerut demisia lui Borisov si a procurorului general Ivan Geshev. „Am incercat sa fiu un membru activ al societatii bulgare, dar mi-am dat seama ca ceea ce poti face din interior nu poate fi comparat cu niciun protest din exterior”, a declarat Petkov.
„Vreau sa ma asigur ca Bulgaria se afla pe o noua cale. Vreau ca Bulgaria sa devina noul brand ‘zero coruptie'”, a declarat el.
Atingerea „obiectivelor de stanga cu masuri de dreapta” a devenit sloganul campaniei lor electorale. De exemplu, „Continuam schimbarea” intentioneaza sa redistribuie fonduri catre educatie si reforma sistemului de sanatate, in loc sa creasca taxele.
„Exista doua fete ale monedei”, a spus Petkov. „Nu poti sa te concentrezi pe educatie si sanatate fara sa maresti impozitele decat daca abordezi problema coruptiei”.
Cum va reusi sa conduca, in conditiile in care trebuie are nevoie de aliante? „Nu suntem un partid condus de ego. Ne dam seama ca va fi un guvern de tip coalitie. Obiectivul nostru este sa obtinem [majoritatea parlamentara de] 121 de locuri. Asta inseamna ca trebuie sa facem cea mai inteligenta structura posibila pentru a permite acest lucru”, a declarat Petkov.
Petkov este timid atunci cand vine vorba de faptul ca ar putea fi un potential candidat la functia de prim-ministru, subliniind doar ca prioritatea sa este construirea unei coalitii.
„Vreau sa ma asigur ca am ajuns la un acord cu privire la principiile de guvernare si ca suntem pe deplin aliniati”, a spus el. „Daca va trebui sa alegem pe altcineva pentru a fi prim-ministru, vom face acest lucru, daca acest lucru serveste scopului final”.”
Inceputul fulminant al carierei politice a lui Petkov i-a enervat pe multi dintre adversarii sai politici. In timpul verii, o campanie de dezinformare a sustinut ca MBA-ul sau de la Harvard este fals si l-a obligat sa isi arate public diploma. Iar unii dintre adversarii sai politici au spus despre partidul lui Petkov ca este „partidul presedintelui”, sugerand ca proiectul politic a fost pus la cale de Radev, presedintele care a fost reales duminica.
Petkov neaga insa ca presedintele a avut vreo implicare in geneza miscarii sale.
Cu doar cateva saptamani inainte de alegeri, Curtea Constitutionala bulgara a decis ca numirea lui Petkov in functia de ministru al economiei a incalcat Constitutia, deoarece acesta are dubla cetatenie bulgaro-canadiana. Conform unei legi bulgare, pe care multi o considera depasita, persoanele cu dubla cetatenie nu pot ocupa functii de ministru. Petkov a sustinut timp de luni de zile ca a depus o cerere de revocare a cetateniei canadiene cu cateva saptamani inainte de numirea sa, dar ulterior s-a aflat ca a fost considerat cetatean canadian pana la 20 august.
In urma deciziei instantei, Petkov a spus pe Facebook: „Am fost sigur ca mi-am indeplinit obligatiile care imi revin conform Constitutiei”. Postarea sa a fost difuzata impreuna cu o fotografie in care tine in mana o pancarta pe care scrie: „Sunt Kiril Petkov si nu mi-e frica”. Cazul a fost adus in fata instantei de catre un grup de parlamentari din GERB, partidul lui Borissov.
Cu toate acestea, povestea cetateniei ar putea intuneca viitorul politic al lui Petkov.
„Intrebarea nu este daca Petkov are sau nu dubla cetatenie. Daca sustii ca integritatea este prioritatea ta si ca lupti pentru statul de drept, este in regula sa semnezi un document fals?”, a declarat Dimitrova, managing partner al Alpha Research, referindu-se la afirmatia lui Petkov ca avea doar cetatenie bulgara inainte de numirea sa in guvern, ceea ce ar putea indeparta o parte dintre sustinatorii sai. „Cel mai mare rau pe care l-ar putea face este sa umbreasca aspiratiile sale de premier, dar nu ar parea probabil sa modifice semnificativ sprijinul partidului”.
Petkov nu este descurajat. El viseaza deja sa transforme Bulgaria intr-o paradigma demna de un capitol dintr-un manual de economie.
„Cred ca ar fi ceva nemaiauzit si nemaivazut in istoria recenta a Europei. Visul meu este sa citesc un studiu de caz, sa zicem peste 10 ani, care nu va vorbi despre tigrii asiatici sau despre tigrul irlandez, ci despre leul bulgaresc”, a declarat Petkov.