Panica la PSD, Antena 3 si RTV. Ambasada SUA cere ca serviciile secrete sa fie implicate din nou in lupta impotriva coruptiei: „Sa fie folosite in aplicarea legii, dar in contextul aplicarii legii”
David Muniz, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, a declarat joi intr-un interviu pentru TVR ca serviciile secrete trebuie sa poata fi din nou implicate in lupta impotriva coruptiei. El a mentionat ca are cunostinta despre un proiect de lege in acest sens care se afla acum in Parlament. De asemenea, el a reiterat importanta desfiintarii Sectiei Speciale.
„Ceea ce probabil ar trebui sa se intample acum este o noua legislatie care sa permita acelor capabilitati (serviciile secrete) sa fie folosite in aplicarea legii, dar in contextul aplicarii legii”, a subliniat Muniz.
– Ca a venit vorba de legi. Coalitia la putere, de la Bucuresti, a promis sa repare legile justitiei modificate de PSD cu Liviu Dragnea la conducere. Actuala coalitie a facut 10 promisiuni in programul de guvernare. Dar dupa sase luni vedem ca doar una sau doua au fost onorate. Chestiunea Sectiei Speciale de Investigare a magistratilor nu a fost rezolvata. Ce parere a aveti?
In problema SIIJ, pozitia noastra a fost clara si o repet. Credem ca aceasta coalitie trebuie sa isi tina promisiunile pentru a desfiinta SIIJ. Multe institutii europene de justitie s-au pronuntat clar ca acea sectie ar trebui sa fie desfiintata. Cred ca este inca prea devreme pentru coalitie. Ei muncesc din greu si cred ca rezultatele se vor vedea. Se munceste mult in parlament si la guvern pentru a gasi calea cea mai buna, pentru a se tine de acele promisiuni, pentru a readuce, a reface statul de drept in Romania si sunt foarte increzator in legatura cu asta, dar e ceva care ne preocupa. Este in interesul strategic al SUA sa vada statul de drept respectat. Printre alte motive, presedintele Biden a facut din lupta anticoruptie o prioritate de securitate nationala. Coruptia nu este doar o problema, desi este o problema grava, pentru tarile in care exista. Este o amenintare la adresa securitatii pentru ca permite raufacatorilor sa exploateze slabiciunile acelei tari. Si din acest motiv suntem foarte interesati sa vedem progrese.
– Sa revenim la sistemul judiciar din Romania. Sa zicem ca SIIJ va fi desfiintat, este una dintre acele promisiuni, credeti ca acele cazuri ale magistratilor corupti ar trebui sa ajunga din nou la DNA, asa cum era inainte?
DNA are un istoric foarte puternic de lupta impotriva coruptiei in aceasta tara. Si, apropo, suntem foarte incantati sa vedem ca acum sunt promise resurse suplimentare acestei directii pentru a deveni si mai eficienta. Deci, ar avea sens ca DNA sa continue sa rezolve aceste cazuri. In cele din urma, legiuitorii trebuie sa decida cum sa rezolve cel mai bine situatia. Cred, totusi, ca toate organizatiile independente care au o opinie in aceasta chestiune, care au vorbit, de exemplu despre desfiintarea SIIJ, au fost de asemenea foarte clare si ca justitia ar trebui sa mearga mai departe. Oricare ar fi solutia, justitia trebuie sa mearga mai departe si aplicarea legii ar trebui sa fie sustinuta ca sa produca efecte.
– Cand spuneti ca DNA ar trebui sa primeasca resurse suplimentare va ganditi la posibilitatea de a colabora din nou cu serviciile secrete. Pentru ca acum un an, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii nu vor mai avea voie sa foloseasca in anchetele lor ascultarile Serviciilor, etc. Si acum este un proiect de lege la parlament si nimeni nu stie in ce etapa e.
Legiferarea acestei chestiuni, am citit despre asta si e foarte interesant, exista in tarile democratice. Am avut aceeasi discutie in SUA si se refera la gasirea echilibrului intre protejarea drepturilor civile dar si prinderea infractorilor si multi dintre ei sunt foarte sofisticati si e nevoie de instrumente sofisticate.
– Vorbim despre terorism, despre traficul fiintelor umane…
Da, trafic de persoane, terorism, infractiuni financiare sofisticate si coruptie. In multe instante, inclusiv cele din SUA, s-a stabilit ca trebuie sa separi munca serviciilor secrete de cea a aplicarii legii ca sa protejezi drepturile civile. Si asta e ceva normal. Asa ca din aceasta perspectiva decizia Curtii Constitutionale are sens. Ceea ce probabil ar trebui sa se intample acum este o noua legislatie care sa permita acelor capabilitati sa fie folosite in aplicarea legii, dar in contextul aplicarii legii si asta va dura ceva ca sa fie creata, dar stiu ca sunt oameni care lucreaza la asta si pare ca va fi solutia buna. Dar, repet, este vorba despre gasirea unui echilibru intre drepturile civile si lupta impotriva criminalitatii.
– Ati mentionat lupta administratiei Biden impotriva coruptiei si v-as intreba: coruptia si o justitie puternica pentru Romania de ce sunt atat de importante pentru SUA in ce priveste Romania?
Romania este un partener strategic foarte important pentru SUA. Vrem ca partenerii nostri strategici sa fie puternici. Am mentionat mai devreme coruptia ca o prioritate a securitatii nationale. Nu vrem sa vedem Romania vulnerabila in fata unor raufacatori care pot exploata un sistem corupt si asta e unul dintre motivele pentru care ne pasa. Alt motiv important este ca vrem sa vedem climatul de investitii din Romania favorabil companiilor din SUA si tuturor firmelor care vor sa investeasca in Romania. Si, desigur, daca justitia functioneaza bine este un factor foarte important pentru investitorii straini. Si va spun din nou ca firmele americane discuta cu noi despre asta frecvent cand ne cer un sfat sau o parere despre o investitie.