AUR incearca sa blocheze in Parlament finantarea pentru Romania din partea UE. Simion: „Astazi o sa spunem nu acestui plan”

politica

AUR se pronunta impotriva Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), deoarece nu a fost prezentat, iar „imprumutul” de 15 miliarde de euro nu se justifica, din moment ce nu s-a reusit accesarea acestei sume din fondurile europene, a declarat, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, copresedintele partidului George Simion. Simion a anunta ca AUR va iesi din sala de la votul privind ratificarea Tratatului EURATOM. Daca Romania nu va ratifica acest tratat, programul UE privind finantarea acordata statelor UE pentru redresare si rezilienta va fi blocat, astfel incat si Romania va pierde miliardele de euro.

„Astazi o sa spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat si o sa spunem nu in numele romanilor. 15 miliarde de euro este imprumutul pe care acest Guvern provizoriu, Guvernul Citu, si-l asuma in numele romanilor. Un imprumut pana in 2030, care, dupa aceea, va fi lungit prin alte imprumuturi. In 2021, platim 3 miliarde si jumatate numai comisioane si dobanzi la imprumuturile pe care le avem deja. In 2020, datoria publica a crescut cu 21 de miliarde de euro, de ce trebuie romanii sa mai ia un imprumut de 15 miliarde de euro, cand noi nu am fost capabili sa luam 15 miliarde de euro din fondurile europene? De ce trebuie sa luam niste bani conditionat si sa fim verificati la varsta de pensionare, la nivelul de impozitare, la nivelul de deficit, la nisele economice pe care impozitam sau nu”, a explicat liderul AUR.

„Va rog sa nu votati acest program in numele romanilor simpli”, a spus Simion, anuntand ca parlamentarii AUR vor iesi din sala la votul privind ratificarea Tratatului EURATOM.

Si celalalt copresedinte al AUR, senatorul Claudiu Tarziu,a declarat in plenul reunit al Parlamentului, ca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este „un ajutor de inmormantare si ultima privatizare a tot ceea ce a mai ramas romanesc”.

„Reformele despre care domnul premier vorbeste sunt de genul celor pe care un alt guvern de aceeasi extractie le-a facut in 2008, cu consecinte nefaste asupra romanilor. Nu sunt reforme, sunt actiuni impotriva poporului roman. Acest PNRR este un ajutor de inmormantare si, totodata, este ultima mare privatizare a tot ceea ce a mai ramas romanesc”, a sustinut Tarziu.

Ratificarea de catre Parlament a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene este o conditie necesara pentru operationalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si obtinerea sumelor pentru prefinantare, inclusiv cele care revin Romaniei, a scris miercuri, pe Facebook, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.

„Orice intarziere nu face decat sa tina in loc reformele si investitiile din PNRR, care sunt atat de necesare Romaniei”, a mentionat Alexandru Nazare.

Seful de la Finante a subliniat ca „intreaga Uniune Europeana este astazi cu ochii pe tara noastra” si urmareste cu interes votul din Parlamentul Romaniei pentru ratificarea documentului care permite demararea instrumentului de redresare NGEU si a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, de 750 miliarde de euro, la nivel european.

„22 de state membre au ratificat deja acest document. Acum este momentul ca Romania sa arate solidaritatea fata de Europa si sa ne onoram, cu demnitate si responsabilitate, sarcina care ne revine, in calitate de stat membru, pentru reusita acestui proiect comun. Ratificarea de catre Parlament a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene este o conditie necesara pentru operationalizarea PNRR si obtinerea sumelor pentru prefinantare, inclusiv cele care revin Romaniei. (…) Am speranta si increderea ca intreaga clasa politica reprezentanta in Parlament va intelege importanta acestui vot, atat pentru tara noastra, cat si pentru intreaga Uniune Europeana si va actiona in consecinta, indiferent de culoarea politica”, a mai notat Nazare.

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit miercuri, in sedinta comuna, pentru prezentarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si pentru ratificarea Tratatului EURATOM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: