Urmeaza si a treia doza de vaccin. Anuntul Pfizer, a treia doza va fi injectata la un an dupa administrarea primei doze
![](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2020/12/vaccin2-610x425.png)
Compania farmaceutica Pfizer a anuntat joi ca studiaza posibilitatea administrarii unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor care au fost deja vaccinate cu ambele doze, pentru a incerca astfel sa intareasca protectia organismului impotriva noilor variante mai agresive de coronavirus, relateaza EFE, citata de Agerpres.
Directorul executiv al companiei, Albert Bourla, a declarat pentru postul NBC ca, prin aceasta a treia doza, raspunsul imun generat de anticorpi ar putea fi de 10-20 de ori mai puternic.
Acest nou studiu vizeaza doua grupe de varste, voluntari intre 65 si 85 de ani, si o alta categorie de persoane, cu varste intre 18 si 55 de ani, care vor fi alese din grupul care deja a participat la primele teste desfasurate de Pfizer in cooperare cu BioNTech.
Testele companiei au inceput in mai 2020 si au constat in injectarea a doua doze de vaccin la un interval de trei saptamani.
Cea de-a treia doza va fi injectata la un an dupa administrarea primei doze, in luna mai din acest an.
Studiul se alatura testelor pe care Pfizer le-a inceput deja cu o versiune modificata a vaccinului sau impotriva variantei sud-africane.
Albert Bourla a declarat ca, asa cum se procedeaza in mod regulat in cazul vaccinului antigripal, oamenii trebuie sa se vaccineze si impotriva COVID-19. „In fiecare an trebuie sa ne aplicam doza de vaccin, pentru a fi protejati impotriva COVID-19”, a reiterat el.
Potrivit unui studiu publicat pe 18 februarie de revista New England Journal of Medicine (NEJM), vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Pfizer are o reactie diminuata impotriva variantei sud-africane de coronavirus, cunoscuta sub numele de B.1.351, insa, chiar si asa, pare suficient de puternic pentru a neutraliza virusul.
Totusi, o echipa de cercetatori de la Scoala de medicina a Universitatii din Texas, Galveston, care a realizat studiul, a avertizat impotriva unor limitari precum „lipsa unei examinari sistematice a mutatiilor individuale si potentialul acestor mutatii de a altera efectul neutralizator”.