Valeriu Gheorghita: „Au fost raportate 2.489 de reactii adverse”. Care au fost cele mai des intalnite
Presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghita, a declarat, marti, ca, din 27 decembrie pana in prezent, au fost raportate 2.489 de reactii adverse.
„In total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reactii adverse comune si minore, din care 530 reactii de tip local si 1.959 reactii generale”, a spus el, intr-o conferinta de presa.
Presedintele CNCAV a precizat ca exista doua surse principale de raportare a reactiilor adverse, respectiv la Institutul National de Sanatate Publica si la Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale din Romania. Valeriu Gheorghita a indicat ca 69,5% dintre reactiile adverse au fost raportate la ANMDM, iar restul la INSP.
El a mentionat ca 21% dintre reactii au fost exclusiv locale, 74% – generale si locale si 5% – exclusiv generale.
„Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reactii adverse cele mai frecvente manifestari de reactii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% – durere, tumefactie, eruptie cutanata la locul de administrare, stare de oboseala febra si frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% – dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reactii de tip gastro-intestinal, de tip greata, varsatura, diaree; 11% – stare de anxietate; 5% – eruptii cutanate; 5% – limfadenapatii, adica marirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% – reactii alergice; 3% anestezii, furnicaturi la nivelul fetei sau nivelul membrelor; 1,2% – insomnie.
Nu s-au inregistrat cazuri de soc anafilactic. Rata de aparitie a reactiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atentie: o persoana poate avea mai multe tipuri de reactii adverse raportate. De aceea, suma procentelor mentionate de mine este mai mare de 100”, a explicat dr. Gheorghita, citat de Agerpres.