Tariceanu, acuzat de fake-news de catre Grupul de Comunicare Strategica: „Discursul public trebuie sa evite dezinformarea”
![](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2019/06/tariceanu-610x425.jpg)
Grupul de Comunicare Strategica il acuza oficial pe Calin Popescu Taricanu de fake-news. „In contextul in care informarea corecta a cetatenilor reprezinta o componenta esentiala a demersurilor de gestionare a efectelor pandemiei de COVID-19, discursul public trebuie sa evite dezinformarea si sa comporte, mai mult decat oricand, responsabilitate si asumar”, atrage atentia GCS.
„Ca urmare a declaratiilor unor membri ai Parlamentului Romaniei cu privire la presupusa suspendare discretionara a drepturilor si libertatilor cetatenesti in contextul instituirii starii de urgenta, Grupul de Comunicare Strategica subliniaza ca in cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei cu privire la masurile adoptate prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, Romania a transmis textul Decretului mentionat, precum si traducerea sa in limba engleza. Prin punerea la dispozitia Consiliului Europei a intregului text al Decretului au fost furnizate informatiile necesare privind drepturile si libertatile fundamentale al caror exercitiu se limiteaza in scopul exclusiv al gestionarii crizei generate de raspandirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit mentionate in cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidential. Totodata, in notificare a fost subliniat caracterul exceptional al masurilor luate, care privesc limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2 si durata pentru care a fost decretata starea de urgenta.
De asemenea, Grupul de Comunicare Strategica reitereaza faptul ca prin notificarea efectuata la nivelul Consiliului Europei, Romania respecta o procedura care decurge din statutul sau de Parte Contractanta la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Astfel, potrivit art. 15 din Conventie, in caz de ”(…) pericol public ce ameninta viata natiunii, orice Inalta Parte Contractanta poate lua masuri care deroga de la obligatiile prevazute de prezenta Conventie, in masura stricta in care situatia o impune si cu conditia ca aceste masuri sa nu fie in contradictie cu alte obligatii care decurg din dreptul international”. Pe cale de consecinta, pentru adoptarea unor astfel de masuri nu este necesara obtinerea vreunei aprobari de la Secretarul General al Consiliului Europei, statele parti la Conventie avand deplina suveranitate de a adopta masurile pe care le apreciaza de cuviinta in astfel de situatii exceptionale (cu limitarile stabilite prin Conventie). Singura obligatie ce incumba autoritatilor statelor parti este de a informa pe deplin Secretarul General al Consiliului Europei despre masurile de aceasta natura adoptate, conform art. 15 alin. 3.
Totodata, Grupul de Comunicare Strategica subliniaza ca organismul jurisdictional stabilit in baza Conventiei, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului, isi mentine competenta de a se pronunta in orice situatie data cu privire la masurile adoptate de Romania in acest context.
In contextul in care informarea corecta a cetatenilor reprezinta o componenta esentiala a demersurilor de gestionare a efectelor pandemiei de COVID-19, discursul public trebuie sa evite dezinformarea si sa comporte, mai mult decat oricand, responsabilitate si asumare. Lupta cu aceasta pandemie nu trebuie politizata, iar afirmatii care pot induce confuzie sau promova informatii false sunt cu atat mai condamnabile cand sunt transmise prin voce institutionala.
Prin urmare, atragem atentia asupra faptului ca nu s-a pus in discutie obtinerea vreunei „derogari”, „exceptari” sau „activarii” vreunei clauze aparte de la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, asa cum in mod fals s-a afirmat in dezbaterile parlamentare, ci a fost un act firesc de informare oficiala din partea statului roman cu privire la masurile exceptionale instituite in Romania ca urmare a decretarii starii de urgenta impusa de necesitatea gestionarii raspandirii si efectelor pandemiei COVID-19 pe teritoriul Romaniei”, anunta GCS.
Calin Popescu-Tariceanu a cerut Guvernului, joi, in Parlament, sa retraga solicitarea adresata Consiliului Europei de activare a articolului 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Potrivit senatorului ALDE, „actuala stare de urgenta instituie o discriminare inacceptabila si as spune mai mult de atat, umilitoare, degradanta, pentru persoanele cu varsta de peste 65 ani, care sunt considerate practic persoane imature, incapabile sa-si asigure propriile masuri de protectie medicala, sanitara, in fata epidemiei de coronavirus”.
„Si acest lucru cred ca este unic in toata Europa. Sigur ca grija pentru cei in varsta este una fireasca, dar ea nu trebuie sa se manifeste in acest fel”, a explicat Tariceanu.
Fostul presedinte al Senatului a amintit ca, pe 17 martie, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei a solicitat, in numele Guvernului, activarea articolului 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, procedura care permite luarea de masuri derogatorii de la obligatiile prevazute in Conventie.
„Avand in vedere ca Guvernul nu a indicat ce drepturi anume urmeaza a fi afectate, se intelege ca solicitarea priveste ansamblul drepturilor si libertatilor cetatenesti. Si, dupa cum stiti, niciun alt Guvern parte a Conventiei nu a facut vreodata o asemenea solicitare in care sa nu fie precizate drepturile al caror exercitiu urmeaza sa-l suspende. Caracterul abuziv al acestei solicitari este intarit si de faptul ca aceasta a fost inaintata la o zi dupa emiterea decretului prezidential din 16 martie privind instituirea starii de urgenta si cu doua zile inainte ca Parlamentul sa aprobe prin vot, pe 19 martie, decretul in cauza si intrarea in vigoare a starii de urgenta”, a aratat Tariceanu.
Tariceanu sustine ca „niciun alt Guvern al Romaniei nu a initiat in ultimii 30 de ani un astfel de demers care sa desconsidere in asemenea masura rolul Parlamentului”.
„Parlamentul Romaniei este deopotriva si unica autoritate legislativa a tarii si organul reprezentativ suprem al natiunii. (…) Nici presedintele Romaniei si nici Guvernul nu pot exercita atributii legislative fara delegarea sau incuviintarea Parlamentului si nici nu pot actiona in forurile internationale in numele Romaniei fara aprobarea prealabila a Parlamentului. Asadar, Parlamentul nu poate ramane indiferent la derapajele acestea autoritare, iliberale si anti-europene ale actualei puteri executive. Dupa cum stiti, facem parte dintr-un grup deloc onorant de tari care au facut un demers similar – alte 3 tari numai, membre ale Conventiei Europene. Asadar, nu asistam doar la o asumare abuziva de competente si atributii prin care Presedintele si Guvernul inteleg sa ocoleasca Parlamentul si sa functioneze in afara controlului parlamentar prevazut in Constitutie. Ne aflam, de fapt, in fata unei incercari deliberate si explicite de suspendare de catre Guvern a exercitiului drepturilor si libertatilor cetatenesti si a democratiei parlamentare”, a adaugat Tariceanu.