Cei cinci cavaleri ai apocalipsei la Cotroceni. Dragnea i-a spus presedintelui ca vrea sa fie dati afara magistratii care „au fost colaboratori ai serviciilor de informatii”
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la finalul intalnirii cu Klaus Iohannis ca „nu putem sa ne angajam intr-o discutie despre justitie daca nu tinem cont ca trebuie sa se stopeze abuzurile din Romania si ce trebuie sa se intample cu efectele”.
„A fost o discutie relativ asezata, in care domnul presedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere in legatura cu legile justitiei, in sensul reluarii procesului legislativ. Exista ordonanta 92 in Parlament, care intra deja in procedura parlamentara, cuprinde o mare parte dintre recomandarile Comsiiei de la Venetia.
Nu putem sa ne facem ca nu exista protocoale secrete, niste intelegeri toxice, nelegale, care au alimentat construirea unor organizatii oculte care au parazitat institutii din Romania. Nu putem sa ne angajam intr-o discutie despre justitie daca nu tinem cont ca trebuie sa se stopeze abuzurile din Romania si ce trebuie sa se intample cu efectele.
I-am lasat domnului presedinte un set de 10 principii si de 7 intrebari, daca doreste sa ne dea vreodata raspuns”, a spus Dragnea.
„Lustratia magistratilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informatii”, este unul dintre principii.
Iata lista inaintata presedintelui de Liviu Dragnea:
1) Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor
2) Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.
3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.
4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.
5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.
6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.
7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.
8) Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.
9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.
10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.
Dragnea a refuzat sa dezvaluie ce intrebari i-a adresat presedintelui spunand ca asteapta ca acestea sa fie citite intai de Iohannis.