externe

„95% dintre prizonierii ucraineni au fost torturati”, anunta sefa unei comisii ONU. Metodele de tortura practicate

Sefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului in Ucraina, Danielle Bell, anunta ca torturarea de catre rusi a prizonierilor de razboi ucraineni este o problema sistematica, iar accesul la prizonierii rusi detinuti de Ucraina a fost mult mai usor decat la cei ucraineni detinuti de Rusia.

Intr-un interviu acordat canalului de televiziune olandez NOS, Bell a descris ca nivelul torturarii prizonierilor de razboi ucraineni este „cel mai rau pe care [l-a] vazut in cariera [sa] de 20 de ani in cadrul ONU, vizitand locurile de detentie”.

„Ei [au fost] supusi la tortura in timpul interogatoriului initial, iar asta include… sa fie batuti cu tije metalice, bastoane, dezbracati… batuti brutal. Socuri electrice. Este ingrozitor”, a declarat Bell.

„Este cu siguranta cel mai rau lucru pe care l-am vazut in cariera mea de 20 de ani in cadrul ONU, vizitand locurile de detentie”.

Bell a adaugat ca mai mult de 95% dintre prizonierii de razboi ucraineni au fost torturati in timpul captivitatii rusesti, iar torturarea prizonierilor de razboi constituie o crima de razboi.

„Tortura este raspandita, regulata, se intampla in aceste facilitati, s-a intamplat in cazul a peste 95 la suta dintre prizonierii de razboi ucraineni. Fara indoiala, torturarea prizonierilor de razboi ucraineni constituie o crima de razboi”, a spus ea.

In timpul interviului, Bell a mai spus ca, desi misiunea de monitorizare are „acces neingradit” la centrele de detentie din Ucraina, autoritatile ruse i-au impiedicat sa aiba acces la prizonierii de razboi ucraineni, iar informatiile ar putea fi colectate doar la intoarcerea prizonierilor de razboi.

„In ceea ce priveste prizonierii de razboi rusi detinuti de ucraineni, avem acces direct la prizonierii. Putem avea acces la locul de detentie, putem auzi direct de la ei. In ceea ce priveste modul in care colectam informatii pentru prizonierii de razboi ucraineni, atunci cand nu avem acces, ii intervievam la intoarcerea lor”, a spus ea.

Bell a subliniat, de asemenea, diferenta dintre tratamentul aplicat prizonierilor de razboi rusi in comparatie cu cel aplicat prizonierilor de razboi ucraineni.

„Ceea ce merita remarcat este ca tratamentul prizonierilor de razboi rusi este complet diferit de ceea ce vedem la tratamentul prizonierilor de razboi ucraineni de catre Federatia Rusa. Deci, de exemplu, autoritatile ucrainene, ne ofera acces neingradit la lagarele de internare, precum si la… inchisorile temporare, unde sunt tinuti prizonierii de razboi rusi.”

Bell a declarat ca, desi au existat esecuri in ceea ce priveste tratamentul prizonierilor de razboi aflati sub captivitate ucraineana in primele zile ale invaziei la scara larga, conditiile s-au imbunatatit.

„Desi au existat unele probleme in zilele initiale, in primele zile ale invaziei la scara larga, ceea ce am vazut, in special in ultimul an, un an si jumatate, sunt conditii de detentie care sunt in intregime conforme cu dreptul international umanitar”, a adaugat Bell.

In iulie, Kyiv Post, citand o investigatie a Texty, a relatat povestile a trei prizonieri de razboi ucraineni detinuti la Centrul de detentie Vyazemskoye-2 din Rusia, unde doi au murit in timpul detentiei, cadavrele lor prezentand semne clare de tortura.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago