70 de japonezi se SINUCID in fiecare zi. Vezi care sunt cauzele
Anul trecut, este 25.000 de japonezi s-au sinucis. Adica 70 pe zi. Majoritatea erau barbati.
Japonia nu este pe primul loc in lume in privinta numarului de sinucideri, acesta fiind detinut de Coreea de Sud, in are cea mai mare rata dintre tarile dezvoltate.
Subiectul a revenit in discutie dupa ce in aceasta saptamana un barat si-a dat foc intr-un tren de mare viteza. Unii spun ca avea lacrimi in ochi inainte de a comite gestul. Presa a descoperit ca sinucigasul nu avea loc de munca si ca traia singur. Vecinii rareori l-au vazut la fata. Sarac, batran si singur, o poveste binecunoscuta tuturor, mentioneaza BBC.
āSinguratea este cauza principala pentru depresie si sinucidereā, a declarat Wataru Nishida, psiholog la Universitatea Temple din Tokyo.
āAcum a devenit o obisnuinta sa citim stiri despre batrani care mor singuri in casele lor. Sunt lasati balta. Pe vremuri, copiii aveau grija de cei in varsta, dar acum nu mai e cazul. Japonia nu are o istorie crestina, aici sinuciderea nu este un pacat. De fapt, unii spun ca este o cale de a-si asuma responsabilitateaā, a mai spus Nishida.
Ken Joseph de la Japan Helpline a mai identificat o cauza: banii. āSistemul de asigurari din Japonia este foarte permisiv in privinta sinuciderilor. Asa ca atunci cand totul cade, unii se sinucid pentru ca asigurarile sa plateasca. Exista cateodata o presiune foarte mare asupra batranilor, asa ca tot ce pot face pentru apropiati este sa se sinucida iar familia sa incaseze baniiā, a explicat Joseph.
Din acest motiv se crede ca, de fapt, rata sinuciderilor este mai mare decat in cifrele oficiale. Politia nu investigheaza pe deplin cazurile batranilor care mor singuri.
Dar nu numai cei in varsta isi iau viata. Si printre tineri se inregistreaza o crestere a numarului de sinucideri. Suicidul este principala cauza pentru moartea barbatilor intre 20 si 44 de ani. Cercetatorii spun ca tinerii recurg la acest gest pentru ca isi pierd speranta si sunt incapabili sa solicite ajutor. Cifrele au inceput sa creasca dupa criza financiara din 1998. Si au crecut iarasi dupa criza mondiala din 2008. 40% dintre tineri nu isi pot gasi slujbe stabile.
Iar tehnologia inrautateste lucrurile, facand sa creasca gradul de izolare al tinerilor. Japonia este faimoasa pentru un obicei putin intalnit in alte parti, numit hikikomori. Tinerii afectati se rup total de lume, stau in casa cu lunile, uneori cu anii, refuzand sa mai aiba contact cu orice persoana. Singura lor legatura cu exteriorul este internetul. Un studiu publicat in luna ianuarie arata ca 20% dintre barbatii cu varsta intre 25 si 29 de ani au foarte putin sau deloc interes in relatii sexuale.
āEi au uitat cum este sa tingi un om. Cand se gandesc la sex intervine un mare grad de anxietate si nu au deloc idee cum sa se descurceā, a explicat Nishida. Iar atunci cand acesti tineri sunt izolati si depresivi, nu prea mai au motive sa traiasca.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Ā