300 de milionari, economisti si activisti cer G20 sa ajunga la un acord pentru a majora impozitul pe marile averi
Economiile dezvoltate si emergente trebuie sa foloseasca summitul din acest weekend al G20 pentru a ajunge la un acord international de crestere a impozitelor pe avere pentru cei mai bogati oameni din lume, afirma activisti citati de The Guardian.
Intr-o scrisoare deschisa adresata G20 inaintea reuniunii sale de la Delhi, un grup de aproape 300 de milionari, economisti si politicieni afirma ca este nevoie de actiuni urgente pentru a preveni ca bogatia extrema sa „puna in pericol viitorul nostru colectiv”.
Scrisoarea, ai carei semnatari includ mostenitoarea Disney, Abigail Disney, si artistii Brian Eno si Richard Curtis, indeamna G20 sa demonstreze aceeasi cooperare globala pe care a demonstrat-o pentru a se asigura ca multinationalele platesc un nivel minim de taxe, pentru a fi de acord sa impoziteze suplimentar marile averi.
Avand in vedere diviziunile profunde intre membrii G20, se asteapta putine de la summitul din acest weekend, dar cei care sustin marirea taxelor pe marile averi au spus ca este timpul ca liderii sa asculte opinia publica.
Scrisoarea spune: „Exista o abundenta de propuneri de politici privind impozitarea averii din partea unora dintre cei mai importanti economisti ai lumii. O doreste publicul. O vrem. Acum tot ceea ce lipseste este vointa politica de a o livra.”
Potrivit militantilor, averea combinata a celor cu active de peste 50 de milioane de dolari s-a dublat la 11,8 miliarde de dolari si doar patru centi din fiecare dolar din veniturile fiscale provin din impozitele pe avere.
Cancelarul (ministrul de finante si al economiei) Marii Britanii, Jeremy Hunt, nu are planuri pentru un impozit pe avere, iar Rachel Reeves, cancelarul din guvernul din umbra al opozitiei, a declarat saptamana trecuta ca nici un guvern laburist nu va introduce o astfel de taxa.
Julia Davies, membru al Patriotic Millionaires UK (milionarii patrioti din Marea Britanie), a declarat: „Avand in vedere lipsa dezamagitoare de sprijin politic pentru impozitarea bogatiilor extreme aici in Marea Britanie, cooperarea internationala este si mai importanta”.
„Impozitarea celor mai bogati, a celor care isi permit cel mai mult, este o politica de intoarcere la baza atunci cand vine vorba de bunul simt economic – si totusi niciun partid politic important nu are forta sau decenta sa-si faca treaba”, se mai arata in scrisoarea adresata G20.
Alti semnatari ai scrisorii sunt senatorul american Bernie Sanders, fostul presedinte al Adunarii Generale a ONU, Maria Espinosa, si economistii Gabriel Zucman, Jayati Ghosh, Kate Raworth, Joe Stiglitz, Lucas Chancel si Thomas Piketty.
Scrisoarea spune ca G20 – alcatuit din grupul G7 de tari bogate plus tari de pe piata emergenta, cum ar fi China, India, Brazilia si Indonezia – ar trebui sa convina in mod colectiv sa majoreze taxele persoanelor foarte bogate si sa opreasca concurenta fiscala si evitarea impozitarii de catre super-bogati.
Katy Chakrabortty, sefa de politici si advocacy la Oxfam, a declarat: „Corul vocilor devine cu siguranta prea zgomotos acum pentru ca politicienii sa continue sa il ignore. Lumea se afla intr-un moment critic. Impozitarea mai corecta a marilor averi pentru a aborda costul vietii si crizele climatice este sustinuta atat de milionari, cat si de public. Este timpul ca guvernele sa actioneze.”