25 de ani de cercetari dusi pe apa sambetei dupa ce un angajat de la curatenie a oprit un congelator pentru ca facea un zgomot „enervant”
Un angajat al unei firme de curatenie, care era repartizat la o universitate din statul american New York, a distrus accidental decenii de cercetare prin deconectarea unui congelator pentru a opri sunetele „enervante” ale alarmelor, potrivit The Guardian.
Institutul Politehnic Rensselaer (RPI) din Troy a dat in judecata firma de curatenie, acuzand lipsa unui instructaj adecvat. Universitatea cere daune in valoare de peste 1 milion de dolari, conform ziarului Times Union.
„Comportamentul si neglijenta oamenilor au cauzat toate acestea”, a declarat Michael Ginsberg, avocatul RPI, pentru Times Union. „Din pacate, au distrus 25 de ani de cercetare.”
Persoana, al carei nume nu este mentionat in procesul legal, era angajata de Daigle Cleaning Systems si a lucrat la RPI timp de cateva luni in 2020, cand s-a produs incidentul.
Congelatorul din laborator continea mai multe culturi care faceau parte dintr-un proiect de cercetare privind fotosinteza, coordonat de profesorul de biologie si chimie KV Lakshmi, potrivit BBC. Culturile erau in mod obisnuit depozitate la o temperatura de -80C.
Pe 14 septembrie 2020, cu cateva zile inainte de deconectarea congelatorului, un semnal de alarma a indicat fluctuatii de temperatura, conform actelor depuse la dosar, la acel moment esantioanele din congelator fiind inca viabile.
Din cauza restrictiilor impuse de Covid, reparatiile nu au putut fi efectuate timp de o saptamana. Oficialii de laborator au luat masuri de precautie pentru a conserva culturile si pentru a explica alarma, afisand un semn care explica de unde venea zgomotul si cum trebuia oprit. De asemenea, Lakshmi a instalat un dispozitiv de blocare pe priza congelatorului pentru a impiedica orice deconectare accidentala.
Cu toate acestea, pe 17 septembrie, angajatul Daigle Cleaning Systems a inchis intrerupatorul, ceea ce a dus la cresterea temperaturii in congelator. A doua zi, cercetatorii au descoperit ca mostrele nu mai puteau fi recuperate.
„Cele mai multe esantioane au fost compromise, distrugand peste 20 de ani de cercetare”, se sustine in dosar.
Intr-un interviu cu conducerea universitatii, angajatul a spus ca a crezut ca a repornit intrerupatorul dupa ce a auzit alarmele.
„La sfarsitul interviului, el nu parea sa-si dea seama ca a facut ceva gresit, ci doar ca incearca sa ajute”, se sustine in intampinare, afirmandu-se in plus ca omul a facut o „eroare” atunci cand a citit panoul.