life

2023, anul Iepurelui de Apa. Japan Times explica ce inseamna: „Intruchipeaza yin, principiul pasiv al universului, care se manifesta prin relaxare, fluiditate, liniste si contemplare”

2023 este un an al Iepurelui de Apa, incepand cu 22 ianuarie 2023 (Anul Nou Chinezesc) si terminand pe 9 februarie 2024 (Ajunul Anului Nou Chinezesc). Semnul Iepurelui este un simbol al longevitatii, al pacii si al prosperitatii in cultura chineza. Se preconizeaza ca 2023 va fi un an al sperantei.

Persoanele nascute intr-un an al Iepurelui sunt numite „Iepuri” si se crede ca sunt vigilente, istete, rapide la minte si ingenioase.

Pe masura ce Anul Tigrului se incheie pe 21 ianuarie si incepe Anul Iepurelui, ne putem astepta la o schimbare brusca de ritm, in timp ce ne luam la revedere de la tigrul ragusit si salutam iepurele mai bland.

Atat din punct de vedere anatomic, cat si comportamental, tigrii si iepurii cu greu ar putea fi mai diferiti. Acelasi lucru este valabil si pentru anii zodiacali care le corespund, potrivit astrologilor, citati de Japan Times.

Iepurele este cunoscut din punct de vedere istoric ca fiind cel mai bland si mai tandru dintre cele 12 animale din zodiacul chinezesc, schema traditionala de clasificare bazata pe calendarul lunar care atribuie fiecarui an un animal si atributele sale.

In 2022, viata a fost caracterizata de forta, vitalitate si crestere, sustinuta de dinamismul tigrului, potrivit zodiacului chinezesc. In plus, intrucat anul a fost desemnat ca fiind yang, principiul activ al universului in filosofia chineza antica, este posibil ca oamenii sa fi simtit entuziasm, pozitivitate si productivitate, dar si neliniste si inflexibilitate.

Viitorul An al Iepurelui, insa, intruchipeaza yin, principiul pasiv al universului, care se manifesta prin relaxare, fluiditate, liniste si contemplare.

Daca in 2022 te-ai simtit agitat sau ocupat, 2023 va oferi oportunitati de contemplare, odihna si hranire a corpului si a sufletului, in incercarea de a oferi un echilibru sub conceptul de baza de yin si yang – ca fortele opuse se completeaza reciproc pentru a oferi armonie in ansamblu.

Dar Anul Iepurelui ofera mult mai mult decat un simplu timp de odihna dupa impactul tigrului „feroce, puternic si puternic”, spune astrologul chinez si occidental Jupiter Lai, cu sediul in Hong Kong.

„Iepurele este bland, linistit, tandru si bun, dar se misca repede si este foarte inteligent”, spune ea, subliniind expresia chineza „un iepure viclean are trei vizuini”. Acest lucru implica faptul ca iepurele nu numai ca are multe idei, dar este, de asemenea, bun la adaptarea la mediu si se poate misca foarte repede, ceea ce ii permite sa se protejeze in momentele de pericol sau atunci cand situatia nu este favorabila.

Prin urmare, energia generala a anului 2023 va fi probabil blanda si calma, oamenii cautand „o viata mai echilibrata”, adauga ea. De asemenea, ar putea exista mai multa miscare si calatorii, „la fel ca cea a unui iepure iute”.

Astrologul Cathryn Moe, cu sediul in Hawaii, este de acord, mentionand ca Anul Nou Lunar din 22 ianuarie va „aduce un val de calm”, precum si incredere si usurinta.

„Abordarea blanda a Anului Iepurelui va linisti suisurile si coborasurile de anul trecut, Anul Tigrului”, spune ea. Si, chiar si in fata obstacolelor din 2023, oamenii vor beneficia de „constanta linistita” a iepurelui pentru a le depasi.

Intr-adevar, natura blanda, chiar moale, a iepurelui ascunde o incredere si o forta linistita, potrivit zodiacului chinezesc, care spune ca animalul se indreapta cu fermitate spre obiectivele sale, indiferent de  problemele intampinate.

In plus, natura yin a anului 2023 accentueaza aceasta trasatura a iepurelui.

„Calitatea de yin este receptiva, de acceptare si intuitiva”, spune Moe. „In Anul Iepurelui, s-ar putea sa nu stii cum se leaga fiecare moment de urmatorul, dar esti constient de prioritatile tale si poti sari departe de distrageri pentru a ramane concentrat pe obiectivele tale.”

Privind mai exact caracteristicile anului, 2023 este Anul Iepurelui de Apa, conform calendarului chinezesc, care se roteste in cicluri de 60 de ani bazate pe 12 ramuri pamantesti, fiecare reprezentata de un an animal, si cinci tulpini ceresti – lemn, foc, pamant, metal si apa.

Mai mult, cosmologii chinezi considera ca nu doar ramura terestra, tulpina cereasca si natura yin sau yang a fiecarui an, ci si elementul ramurii terestre este cel care semnaleaza energia anului care urmeaza.

Anul Tigrului a avut, de asemenea, o tulpina cereasca de apa, dar natura sa – yang – a fost legata de apa dinamica, cum ar fi raurile care curg repede, valurile puternice si cascadele mari, precum si corpurile de apa mari sau puternice, cum ar fi lacurile si marile.

In schimb, apa din Anul Iepurelui este „agila si eleganta” in astrologia chineza. Aceasta se caracterizeaza prin ape mai netede, cum ar fi iazurile, precum si prin ploaie, in special ploaia de primavara, care poate intineri ecosistemele dupa o iarna lunga si rece.

„Pentru ca 2023 este un an yin al Iepurelui de Apa, zilele vor capata un efect fluid”, spune Moe.

Pentru persoanele obisnuite sa faca si sa urmeze planuri fixe, anul care vine „va inmuia programele pe margini”, ceea ce ar putea necesita o perioada de ajustare pana cand oamenii se vor alinia cu „instinctele lor de iepure”, adauga ea.

Ca si in 2022, elementul ramurii pamantesti din anul care vine este lemnul. Dar, din cauza diferentelor dintre yin si yang, lemnul se prezinta diferit in 2023. In Anul Tigrului, lemnul a fost simbolizat de „un copac mare si inalt”, un semn de crestere dramatica, spune Lai, in timp ce lemnul yin din 2023 este reprezentat de „plante si flori”.

Pentru succesul in cariera sau financiar in 2023, astrologii sugereaza, prin urmare, ca orice plan de imbunatatire sau dezvoltare sa fie initiat la inceputul anului pentru a asigura cea mai buna rata de succes, deoarece majoritatea frunzelor si florilor se dezvolta primavara si vara.

De asemenea, este bine sa actionati in februarie, cand iepurii sunt cei mai activi si „sar pe iarba verde”, potrivit zodiacului chinezesc, care enumera luna februarie ca fiind luna iepurelui. In Japonia, acest lucru se aliniaza cu inceputul primaverii – de asemenea, anotimpul iepurilor – la 3 februarie, conform calendarului lunar japonez.

Si din punct de vedere social si romantic, anul viitor va oferi oportunitati, deoarece iepurele este considerat o creatura sociala si afectuoasa in astrologia chineza.

„Lemnul Yin este un simbol al atractivitatii si al popularitatii, asa ca investirea mai mult timp si efort pentru a va construi reteaua sociala si pentru a va face prieteni va fi benefica si plina de satisfactii in 2023”, spune Lai. „In ceea ce priveste dragostea si relatiile, persoanele singure pot avea mai multe sanse sa intalneasca noi potentiali romantici, iar cei atasati isi pot imbunatati, de asemenea, relatiile.”

„Dragostea este importanta pentru iepure”, spune Moe. „Dintre toate semnele zodiacale, iepurele are nevoie de cineva cu care sa se imbratiseze”, asa ca anul care vine le va permite oamenilor sa „intruchipeze trasaturile care ii fac un bun companion, partener si sot/sotie”.

Prin urmare, se asteapta ca Anul Iepurelui sa promoveze legaturi consolidate cu cei dragi, precum si conexiuni extinse cu prietenii, familia si colegii. Este chiar considerat de bun augur sa se intemeieze o familie in 2023.

Mai presus de toate, insa, Anul Iepurelui este prezis a fi un an al sperantei, in mare parte pentru ca iepurele este asociat cu pacea, prosperitatea si longevitatea in Asia.

In cultura chineza, iepurele este cel mai norocos dintre cele 12 animale ale zodiacului si simbolizeaza energia, eleganta si frumusetea, in timp ce povestile populare coreene il prezinta pe iepure ca fiind linistit, inteligent, fertil si prosper.

Istoricii cred ca aceste reprezentari pozitive ale iepurelui au fost transferate in Japonia, unde animalul este, de asemenea, foarte apreciat. In intreaga tara, iepurele este un simbol al norocului, al progresului si al intelepciunii. Prin urmare, in multe parti ale Japoniei, vizitatorii pot gasi versiuni de iepure ale maneki-neko (pisica care face semn), o figurina japoneza plasata de obicei in fata magazinelor, restaurantelor si altor afaceri pentru a aduce noroc si bogatie proprietarului, in multe parti ale Japoniei.

Una dintre cele mai faimoase si mai vechi povesti din tara care implica iepurele este „Iepurele din Inaba”, care a fost consemnata in „Kojiki”, cea mai veche cronica existenta a Japoniei, care dateaza de la inceputul secolului al VIII-lea.

Legenda spune ca un iepure a provocat un rechin pentru a vedea a cui familie era cea mai mare. Cand rechinii s-au aliniat pentru a fi numarati, acestia se intindeau de la Insulele Oki (in actuala prefectura Shimane) pana la vecinul Cap Keta (in actuala prefectura Tottori).

Iepurele a numarat rechinii in timp ce topaia pe deasupra lor si, apropiindu-se de tarmul de dincolo, i-a ironizat pe cei doi, spunandu-le ca a pus la cale aceasta provocare doar pentru a traversa marea. Unul dintre rechini l-a atacat si i-a smuls blana. Iepurele a cerut ajutorul unor zei trecatori, dar acestia l-au tratat cu cruzime. Doar unul singur, Onamuchi, l-a ajutat sa se vindece. In Izumo-Taisha este acum cel mai vechi sanctuar shintoist din Japonia dedicat zeului Onamuchi.

Chiar si astazi, terenurile sanctuarului sunt pline de statui de iepuri in diferite ipostaze, ca o aluzie la aceasta poveste celebra si la legatura sa cu zona locala.

In mod similar, „Konjaku Monogatari”, o antologie de povesti scrisa la sfarsitul perioadei Heian (794-1185), spune povestea unui iepure, a unei vulpi si a unei maimute care l-au intalnit pe Omul de pe Luna, care a coborat pe Pamant deghizat in cersetor.

Vulpea i-a adus peste dintr-un parau, iar maimuta i-a prezentat fructe din copaci. Mancator de iarba, iepurele nu a avut nimic de oferit, asa ca s-a aruncat pe focul pe care omul il facuse pentru gatit. Omul a fost induiosat si l-a crutat pe iepure inainte de a-i desena chipul pe luna ca exemplu de caritate.

Deoarece aceasta poveste isi are radacinile in budism, multe tari asiatice budiste vad astazi imaginea unui iepure pe luna. In folclorul chinezesc si vietnamez, iepurele bate elixirul vietii cu un mortar, in timp ce in Coreea de Sud si Japonia, iepurele face prajituri de orez.

In zilele urmatoare, iepurele va sari in gandurile oamenilor si in timpul sarbatorilor de Anul Nou, datorita afisajelor din sanctuare pentru prima vizita din 2023 si a motivelor de pe felicitarile de Anul Nou.

La jumatatea lunii ianuarie, insa, aceasta exuberanta se va diminua pentru a reflecta energia linistita a Anului Iepurelui, care, potrivit lui Moe, va oferi un ritm de viata placut si confortabil, dar determinat.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago