20 de organizatii ii cer lui Iohannis sa nu promulge legea lui Vicol. Amendamente introduse de Laura Vicol (PSD) au masacrat Legea avertizorului de integritate
O coalitie de 20 de organizatii neguvernamentale, asociatii civice si sindicate, dar si avertizori de integritate, au adresat joi o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care ii solicita sefului statului sa nu promulge Legea privind protectia avertizorilor de integritate si sa trimita actul normativ Parlamentului pentru reexaminare.
„Nu promulgati Legea privind protectia avertizorilor in interes public. Organizatiile si avertizorii semnatari ai prezentei scrisori va solicita sa cereti Parlamentului reexaminarea Legii privind protectia avertizorilor in interes public. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost respinsa de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, ieri, 13 iulie. Prin urmare, ultimul resort pentru reintroducerea si rediscutarea acestei legi in Parlament, ramaneti dumneavoastra, domnule presedinte”, se arata in scrisoare.
Organizatiile civice sustin ca, in forma adoptata de Parlament, legea diminueaza mecanismele de protectie a avertizorilor de integritate, iar Romania risca sa intre in procedura de infringement pentru transpunerea selectiva a Directivei europene in materie.
„De exemplu, legea adoptata nu a transpus articolele din Directiva care vizeaza: protejarea avertizorului de raspundere pentru incalcarea confidentialitatii (art.13, lit.g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificati (art.6, alin.3), protejarea de defaimare, incalcarea drepturilor de autor, incalcarea secretului profesional, incalcarea normelor de protectie a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art.21, alin.7), prevederea masurilor reparatorii si a compensatiilor integrale pentru prejudicii (art.21, alin. 8)”, se arata in scrisoare.
In luna iunie 2022, Consiliul ministrilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a adoptat Foaia de parcurs a procesului de aderare a Romaniei. Printre criteriile de aderare se gaseste si existenta unui „cadru juridic si institutional puternic si eficient pentru protectia avertizorilor”.
Conform art. XXII al Recomandarii Consiliului pentru combaterea in continuare a mituirii functionarilor publici straini in tranzactiile comerciale internationale, statele membre sunt invitate:
* sa ofere cea mai larga protectie avertizorilor (punctul ii);
* sa permita raportarile anonime si sa asigure protectie relevanta celor care sunt ulterior identificati si pot suferi represalii – in acest sens articol, care oferea protectie avertizorilor care au raportat anonim, dar au fost ulterior identificati, a fost inlaturat din proiectul de lege privind avertizorii in interes public, ca urmare a amendamentelor adoptate de Camera Deputatilor.
In opinia semnatarilor scrisorii, in acest moment, legea adoptata nu satisface criteriile de aderare a Romaniei la OCDE.
De asemenea, Raportul privind Statul de Drept, publicat miercuri de Comisia Europeana, identifica protectia avertizorilor de integritate drept o tema de preocupare, mentionand, referitor la legea adoptata de Parlament, ca: „Unele amendamente au ridicat ingrijorari, in special din partea Procurorului Sef European, iar guvernul si-a exprimat intentia de a ajusta proiectul de lege, deoarece procesul legislativ este inca in desfasurare”.
In plus, reprezentantii Ministerului Justitiei prezenti la dezbaterile din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, in care s-au adoptat amendamentele controversate, au explicat in mod repetat ca acestea contravin cerintelor Comisiei Europene, discutate si negociate de catre Minister, in procesul de adoptare a acestei legi de transpunere a Directivei europene in materie.
De asemenea, asa cum se arata in preambulul Directivei, raportarile si divulgarile publice, facute de catre avertizori, „alimenteaza sistemele nationale si europene de aplicare a legii cu informatii care permit depistarea, investigarea si urmarirea penala eficace a incalcarilor dreptului Uniunii, crescand astfel transparenta si responsabilizarea” si contribuind la „bunastarea societatii”. De aceea, proiectul de Lege privind protectia avertizorului in interes public este unul fundamental pentru statul de drept, si, chiar si in al 11 ceas, ne exprimam speranta ca Romania va reusi totusi sa adopte o lege cu adevarat europeana si care sa raspunda interesului public, angajamentelor europene si internationale ale Romaniei si nu scopurilor ilicite ale unor grupuri de interese.
„Avand in vedere cele de mai sus, va rugam, domnule presedinte, sa faceti uz de prerogativele constitutionale si sa reintoarceti catre Parlament legea care, in forma sa actuala, nu indeplineste standardele democratice la care Romania s-a obligat”, se mai spune in scrisoare, semnata de ActiveWatch, Asociatia pentru Cooperare si Dezvoltare Durabila, Asociatia Romana pentru Transparenta – Transparency International Romania, European Ethics&Compliance Association, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind, Federatia Sindicala Hermes, Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune, Asociatia Kompatibil, Asociatia Militia Spirituala, Asociatia Respiro, Asociatia Parcul Natural Vacaresti, Centrul FILIA, Asociatia Mediawise Society, Atlatszo Erdely/Transilvania Transparenta, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH, Asociatia pentru Tehnologie si Internet, Frontline Club Bucharest, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Scrisoarea este semnata si de avertizori de integritate: Camelia Imbarus, Cristina Rusu, George Epurescu, Catalin Gombos, Adrian Valentin Moise, Stefan Neagu.