Invazia Rusiei in Ucraina a ajuns vineri in cea de-a 100-zi, o ofensiva care a permis Moscovei sa ocupe 20% din teritoriul ucrainean si care se concentreaza in prezent pe zona Donbas (est) si a orasului strategic Severodonetk din regiunea Lugansk, comenteaza France Presse, citata de Agerpres.
„Am inregistrat cateva succese in batalia pentru Severodonetk, dar este inca prea devreme. Este zona cea mai dificila in prezent”, a indicat joi seara presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, evocand o situatie similara in imprejurimile acestui oras, in special la Lisiceansk si Bahmut.
Referindu-se la regiunea Donbas in ansamblul sau, el a indicat ca situatia „nu s-a schimbat in mod semnificativ in cursul zilei”de ieri. El comunicase anterior ca situatia in est este „intr-adevar dificila”. „Pierdem intre 60 si 100 de soldati zilnic ucisi in lupte si circa 500 sunt raniti”, a afirmat presedintele ucrainean.
„Astazi luptam pentru fiecare metru al regiunii Lugansk”, a declarat vineri dimineata Serghei Gaidai, seful administratiei militare ucrainene din aceasta regiune. „Si, in pofida tuturor declaratiilor rusilor, intampinam aceasta data sub drapel ucrainean”, a spus el.
„De 100 de zile, ei (rusii) distrug tot ceea ce era important in regiunea Lugansk”, a adaugat el, afirmand ca peste 400 de km de „autostrazi la standarde europene” au fost distruse, precum si 33 de spitale, 237 de clinici rurale, aproape 70 de scoli si 50 de gradinite.
In ajun, el afirmase ca Severodonetk, capitala administrativa a Donbasului, este „ocupata in procent de 80%” de catre fortele ruse si ca se duc lupte inversunate de strada.
Fortele ruse controleaza in prezent „circa 20%” din teritoriul ucrainean, adica aproape 125.000 km2, indicase joi presedintele ucrainean.
Inaintea invaziei, fortele ruse si proruse controlau 43.000 de km2 din teritoriul Ucrainei, dupa anexarea peninsulei Crimeea si preluarea unei treimi din Donbas in 2014. Din 24 februarie, trupele ruse au avansat in special in estul si sudul tarii, de-a lungul Marii Negre si Marii Azov, controland de acum un coridor de coasta strategic, care leaga estul rusesc de Crimeea, noteaza AFP.
Dupa esecul ofensivei-fulger care trebuia sa duca la caderea guvernului de la Kiev, fortele ruse se concentreaza la ora actuala asupra cuceririi Donbasului, unde se desfasoara de acum un razboi de uzura.
Liderii ucraineni au acuzat in aceste zile Moscova ca vrea sa faca din Severodonetk „un nou Mariupol”. Acest port-strategic la Marea Azov, cucerit la jumatatea lunii mai, dupa predarea a peste 2.000 de combatanti ucraineni care se baricadasera in combinatul siderurgic Azovstal, a fost aproape in intregime distrus de bombardamentele rusesti.
Presiunea rusa ramane de asemenea importanta asupra Donetkului, alta regiune din Donbas, in special la Sloviansk, oras situat la 80 km vest de Severodontek. Locuitorii din regiune sunt lipsiti in special de gaze, apa si electricitate, potrivit Kievului.
Ucraina asteapta livrarea unor sisteme de lansatoare de rachete mai puternice promise de presedintele american Joe Biden, sperand ca astfel sa schimbe raportul de forte pe teren.
Rusia a afirmat joi ca a stopat afluxul de „mercenari” straini care vor sa lupte alaturi de armata Kievului, o forta careia sustine ca i-a provocat pierderi grele in ultimele saptamani.
Potrivit Ministerului rus al Apararii, numarul combatantilor straini a fost „aproape injumatatit”, trecand de la 6.600 la 3.500 si un „mare numar” dintre ei „preferand sa paraseasca” tara „cat mai rapid posibil”.
Linii de cale ferata din regiunea Liov (Lvov), pe unde sosesc de obicei armele livrate Ucrainei de catre tarile occidentale – ajutor denuntat de Moscova, au fost bombardate.
In sud, ucrainenii se ingrijoreaza in legatura cu o posibila anexare a regiunii de catre fortele ruse, Moscova evocand organizarea unor referendumuri in luna iulie.
La Nikolaiv (Mikolaiv), in apropiere de Odesa, bombardamentele rusesti au facut cel putin un mort si mai multi raniti printre civili, a anuntat joi seara Comandamentul ucrainean al regiunii Sud.
Pe plan diplomatic, tarile UE au aprobat joi un al saselea pachet de sanctiuni impotriva Moscovei incluzand un embargo, cu unele exceptii, asupra achizitionarii de petrol, dar a renuntat sa-l inscrie pe lista neagra pe seful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, la presiunea Ungariei.
Textul mai trebuie sa primeasca acordul scris al fiecarui stat membru in vederea publicarii sale vineri in Jurnalul oficial pentru a permite intrarea in vigoare a masurilor, a precizat presedintia franceza a Consiliului UE.
„Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi in urma acestei decizii. Nu numai preturile la petrol, ci si cele ale produselor petroliere vor creste. Nu exclud existenta unui mare deficit de produse petroliere in UE”, a declarat vicepremierul rus responsabil de energie, Aleksandr Novak, citat de AFP.
In SUA, administratia Joe Biden a anuntat noi sanctiuni care vizeaza o serie de oligarhi si membri ai „elitei” Moscovei, intre care purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova.
„Sunt recunoscator presedintelui Biden, tuturor prietenilor nostri americani si populatiei SUA pentru sprijinul lor”, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski joi seara.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat joi ca tarile occidentale trebuie sa se pregateasca pentru un „razboi de uzura pe termen lung”.
Razboiul din Ucraina „ar putea sa se termine maine, daca Rusia ar pune capat agresiunii sale”, declarase miercuri Stoltenberg intr-o conferinta de presa comuna cu seful diplomatiei americane Antony Blinken. Dar „nu vedem niciun semn in aceasta directie in acest stadiu”, adaugase el.
Razboiul dus de Rusia in Ucraina va dura inca „multe luni”, a apreciat, la randul sau, secretarul de stat american.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…